232 зъба извадиха от устата на индийски тийнейджър

48866
232 зъба извадиха от устата на индийски тийнейджър
Снимка: Getty Images

Мумбайски хирурзи са извадили на 17-годишния Ашик Гаваи 232 зъба, съобщава Би Би Си. Медиците са установили, че момчето страда от комплексна одонтома - вроден порок на зъбите, при който в устата се образува излишна твърда тъкан. Родителите завели момчето в болница заради подуване на дясната страна на долната челюст на младежа. Операцията е отнела почти 7 часа, след което в устата на пациента са останали само 28 зъба.

Лекарите първоначално си помислили, че става дума за обикновена операция. По време на хирургическата интервенция обаче открили в устата на пациента много зъби, наредени един до друг като перли. След продължилата няколко часа операция докторите открили голям зъб, който също се опитали да извадят, но не успели.

Във Видин хората не обръщат особено внимание на денталното си здраве

„Причините за това са много. Като се започне от ниска обща култура, това е сфера, в която трябва да се работи още от ранна детска...

В крайна сметка решили да го раздробят с бормашина и да извадят парчетата. В операцията са участвали двама хирурзи и двама асистенти. Стоматолозите са успели да запазят структурата на челюстта, затова външният вид на 17-годишния индиец е останал непроменен. "Според медицинската литература максималният брой извадени зъби при подобна операция досега е бил 37" - разказва Сунанда Дивар, ръководител на стоматологичното отделение, където е извършена операцията.

Семейството на тийнейджъра, което живее в малко село, се е страхувало, че той може да страда от рак. Момчето се оплаквало от болки в зъбите от година и половина, но местните лекари така и не успели да намерят причината. Тогава родителите решили да го заведат на лечение в града.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com