45% от българите не са се изследвали за диабет, макар да го смятат за значимо заболяване

8630
45% от българите не са се изследвали за диабет, макар да го смятат за значимо заболяване
Снимка: Thinkstock

В момента над 387 млн. души, т.е. всеки 12-ти човек по-света е с диабет, като половината от тях не знаят за това. Това показват данните на Международната диабетна федерация (IDF).

Статистиката показва също, че през 2014 г. на всеки 7 секунди по света е умирал по един човек от диабет. В България, по данни на IDF, броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 500 000.

Откриха връзка между марихуаната и ранното развитие на диабет

Постоянната употреба на марихуана в младите години от живота се оказало свързано с повишените шансове от развитие на диабет от втори ти...

Днес стартира ежегодната информационна кампания „Открито за диабета”. Тя се организира за четвърта поредна година от Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет и асоциация "Диабет тип 2".

Национално проучване сред българското население, проведено през септември 2015 г., показва, че близо 60% от сънародниците ни припознават диабета като обществено значимо заболяване. Едновременно с това обаче, около 45% от българите никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година.

Като първи симптоми на заболяването българите припознават силна жажда, трудно заздравяващи рани, отпадналост и умора. Специалистите напомнят обаче, че има два вида диабет, чиято симптоматика е различна.

Според около 70% от анкетираните, основен фактор за отключването на диабета е стресът в ежедневието. Доц. д-р Малина Петкова, ендокринолог в УБ „Лозенец“ допълни, че нездравословното хранене и липсата на достатъчно физическа активност са ключови фактори за развитието на болестта.

С 60% са се увеличили болните от диабет във Великобритания

Само за последните 10 години нови 1,2 млн. души са диагностицирани с диабет във Великобритания.  Това сочат данни на благотворит...

Проучването показва и основните митове свързани с диабета, пациентите с диабет и тяхното лечение.

"70% от хората смятат, че диабетът прекъсва нормалния начин на живот на пациентите. Това е напълно погрешно схващане. Правилното лечение и управление на диабета позволява на пациентите да водят пълноценен начин на живот. Диабетиците не са различни, те са нормални хора с нормален начин на живот.“ – акцентира г-н Красимир Кънев председател на УС на Българска асоциация диабет.

„Едни от най-разпространените митове, които показва изследването са свързани с инсулиновата терапия. 61% от анкетираните заявяват, че биха предпочели перорална терапия пред инсулиновата. В хода на заболяването обаче настъпва момент, в който инсулиновата терапия става необходимост. Тогава лекарят е този, който най-добре може да прецени кое е правилното лечение, кога е необходима промяна в него, за да се постигне необходимия контрол и да се избегнат усложненията.“ – допълни доц. д-р Петкова.

"Инсулинът не убива, той спасява диабетиците от усложнения, които могат да доведат до съкращаване на живота. Напълно погрешно е схващането на 15% от българите, които вярват, че инсулинът е смъртна присъда. Знаете, че пациентите с диабет тип 1 са задължително на инсулинова терапия. При правилно управление на болестта, те водят пълноценен начин на живот, работят, спортуват и се наслаждават на живота си. Затова хората с диабет не трябва да бъдат третирани като различни“, заяви Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет.

Москов не намира пари за инсулинови помпи за деца

Министерството на здравеопазването продължава да търси финансиране за заплащане на инсулинови помпи за деца, но засега такова не е ос...

„Липсата на достатъчна информация по темата за диабета води до това хората в риск да не се изследват, а болните се притесняват да признаят заболяването си. Хората трябва да бъдат насърчавани и подсещани за ежегодни профилактични прегледи, за водене на здравословен начин на живот, с който да намалят риска от появата на диабет. Кампании като „Открито за диабета“ трябва да има целогодишно, за да напомнят и образоват пациентите с диабет, че най-важен е котролът над заболяването. Така те биха избегнали усложненията, които са сериозно инвалидизиращи“, добави Вяра Врагова, представител на Асоциация „Диабет Тип 2“, член на Националната Пациентска Организация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com