Ето какви са последствията от недоспиването

13031
Ето какви са последствията от недоспиването
Снимка: Thinkstock/Guliver

Хората, които спят по-малко от шест часа на денонощие, четири пъти повече рискуват да прихванат вируси в сравнение с тези, които спят по седем и повече часове. Това става ясно от статия, публикувана в сп. Sleep.

"Намалената продължителност на сън, която сме измервали с актиграфи и която е предшествала контакт с вирус, е била свързана с по-висока склонност към простуда", пишат Шелдъ Коен (Sheldon Cohen) и колегите му от университета Карнеги-Мелън (САЩ).

Сънят удвоява ефективността на паметта

Учените от университета на Ексетър (Великобритания) са открили поредната "топла вода", като са изяснили, че в навечерието преди изпит е...

В техните изследвания взели участие 164 души – мъже и жени на възраст 18-55 години. За изчисляване на продължителността на техния сън учените използвали дневници на доброволците и актиграфи – уреди за регистрация на движения по време на сън, подобни на ръчен часовник.

Авторите отбелязват, че използването на актиграфи отличава тяхното изследване от предишни подобни работи, в които също била установена връзка между недоспиването и простудата, но които се опирали на субективно отчитане на продължителността на съня.

Коен и колегите му събирали данни за съня в продължение на една седмица. След това участниците в изследването били поставени под карантина и им дали капки за нос, съдържащи риновируси, които предизвикват простуда.

В продължение на пет дни учените наблюдавали реакцията на доброволците на заразата. Изследователите открили, че вероятността да се прихване простуда при тези, които спали шест и по-малко часове, била около четири пъти по-висока в сравнение с тези, които спели по седем и повече часове.

Прекалено дългият сън е опасен за здравето

Многократно сме чували за негативните ефекти от недоспиването. Оказва се обаче, че и неговата противоположност - прекалено многото сън ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?
Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

Чували ли сте за тази смес? Знаете ли какво можете да излекувате с нея? В днешната статия ще ви разкрием част от полезните свойства на двете съставки,...