Хапче за отслабване симулира физическо натоварване

11347
Хапче за отслабване симулира физическо натоварване
Снимка: Thinkstock/Guliver

Британски учени от Саутхемптънския университет създадоха прототип на лекарство, което симулира ефекта на физически натоварвания за организма. Впоследствие това може да доведе до изобретяването на лекарство срещу наднормено тегло и диабет тип 2, пише Washington Post.

Авторите на съответните изследвания са професорът по химична биология Али Тавасоли и доцентът по интегративна физиология Фелино Кагампанг.

4 диети за лесно отслабване

Наближават коледните празници. Време, в което всички обичаме да си похапваме. А с това идва и почти неизбежното качване на килограми. ...

Те твърдят, че са успели да синтезират молекула, която кара клетките на организма да си "мислят", че са изразходвали своята енергия. Веществото е получило названието "Съединение 14" (Compound 14).

Учените смятат, че ако този ефект се потвърди и повтори, а също ако бъде установена неговата безопасност при използване от човека, това ще позволи създаването на лекарство срещу затлъстяване и диабет.

Съединението е тествано върху две различни групи мишки, първата от които се хранила нормално, а втората приемала храна с високо съдържание на мазнини, което довело до затлъстяване и нарушаване на толерантността към глюкоза, а това е ранен признак за диабет.

В резултат от приемането на препарата теглото на мишките от първата група останало в нормата. Във втората група дневната доза "Съединение 14" намалила нивото на глюкоза в кръвта до нормалния показател, а приемането на препарата в продължение на седмица допринесло за загуба на 5% от теглото.

Спанакът помага за отслабване

Екстракт от спанак, съдържащ зелените листни мембрани тилакоиди, намалява желанието за похапване на нездравословна храна с 95 процента ...

Препаратът се оказал ефективен само в случай че обектът страдал от излишно тегло.

"Нашата молекула активира AMP-зависима киназа, изменяйки клетъчния метаболизъм, затова дава големи обещания като потенциален терапевтичен агент", казва Тавасоли.

Като следваща крачка учените виждат изследване на продължителното въздействие на препарата върху организма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com