Хората с аутизъм имат по-ярки идеи

7819
Хората с аутизъм имат по-ярки идеи
Снимка: Thinkstock

Според ново изследване на психолози от университета на Стърлинг (Великобритания) смятат, че хората с разстройства от аутистичния спектър са способни на по-оригинални идеи от хората без признаци на аутизъм. Изводите на учените са публикувани в сп. Journal of Autism and Developmental Disorders.

За да стигне до този извод, екипът на Катерине Бест (ръководител на изследването), е провел две серии анонимни онлайн допитвания, в които взели участие повече от 300 души.

Призив за доброволчество в помощ на деца с аутизъм

Търсят се 20 ранобудни младежи, с които в събота – 7 март да свършим една полезна работа. Това гласи съобщение в блога на Калин ...

Сред тях една четвърт имали неклинични прояви на аутизъм. Всеки от участниците трябвало да отговори на въпроси за неговия пол, възраст и образование, а също и дали някога му е поставяна диагноза аутизъм.

След това участниците преминали стандартен тест за определяне на нивото на аутизъм (SATQ), а после изпълнили редица задачи за определяне на нестандартността на мислене. Предлагали им да измислят колкото се може повече начини да използват такива обичайни предмети като кламер или тухла, освен това трябвало да определят какво е изобразено на редица абстрактни картинки, част от които можело да се интерпретират по няколко начина.

Например на участниците било предлагано изображение, което можело да се приеме като рисунка на патица, но и като изображение на заек. Като най-оригинални били признати интерпретациите или идеите за използването, дадени от 5% от участниците.

В резултат се оказало, че макар да съществува зависимост между количеството интерпретации на предложените изображения и степента на изразеност на аутистичния спектър, не била открита такава зависимост в теста за откриване на колкото се повече приложения на обикновени вещи.

Секциото - фактор за развитие на аутизъм?

Оперативното родоразрешение – или т.нар. секцио повишава риска от развитието на аутизъм при детето. През последните години цезаре...

Според учените изследването им показва, че хората с неклинични прояви на аутизъм често могат да предлагат по-оригинални идеи от хората, които нямат признаци на заболяването. Единствената разлика е в това, че хората с прояви на аутизъм правят това по-рядко от другите.

Традиционно аутизмът се асоциира по-скоро с изпълнението на механични, повтарящи се действия, отколкото с творчество.

Освен това друг екип учени установиха наскоро, че децата, страдащи от аутизъм, възприемат жестовете и езика на тялото също толкова добре, както и здравите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com