Как можем да намалим сляпото петно в окото

38718
Как можем да намалим сляпото петно в окото

Размерът на сляпото петно може да се намали с тренировки, в резултат на които в очите се активизират неврони, чието поле на възприятие частично се пресича с областта на сляпото петно, става ясно от статия, публикувана в сп. Current Biology.

Сляпо петно има всеки човек – това е област на ретината на окото, която е нечувствителна към светлина, тъй като в това място през нея преминава зрителният нерв. Физически тя не може да се намали, но зрението може да се тренира така, че областта, която не виждаме поради сляпото петно, да бъде по-малка.

Какво казва за теб цветът на очите ти

Казват, че в живота на човек няма нищо случайно. Нито името, с което са родени, нито зодиакалният знак, под който са родени, нито пък ц...

В изследването на Пол Милър (Paul Miller) от университета на Куинсланд (Австралия) и колегите му взели участие 10 души, които тренирали в продължение на 20 дни. Показвали им пръстен с ивици, по които сякаш бягали вълни.

Размерът на пръстена и неговото разположение били подбрани така, че той да попада в сляпото петно. Доброволците трябвало да определят посоката на движение на вълните. Ако сбъркали, размерът на пръстена малко се увеличавал, за да им е по-лесно, а ако отговорели правилно – леко го намалявали, за да им е по-трудно.

Упражнението започвало с изображения, които превишавали по размери сляпото петно, и постепенно се смалявали, ако доброволците отговаряли правилно. Аналогична тренировка доброволците преминавали с определянето на цвят на обект (червен или зелен).

Тренировката се правела само за едното око. След приключването на експеримента изследователите сравнили резултатите на тренираните и нетренираните очи и открили значителна разлика – тренираното око виждало по-добре обекти на периферията на сляпото петно.

Едноклетъчните същества също имат очи

Учени от университета на Британска Колумбия (Канада) за първи път изследваха структурата на очите при едноклетъчни организми от групата...

Изследователите смятат, че в резултат на тренировките при доброволците се повишила чувствителността на нервните клетки, на които попада сигнал от фоточувствителните рецептори на окото, чието поле на възприятие частично се пресича със сляпото петно.

Милър и колегите му са на мнение, че техниката им за тренировка на очите може да е полезна и в други случаи на влошено зрение, например свързани с възрастови изменения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com