Киселото мляко понижава кръвното

131626
Киселото мляко понижава кръвното
Снимка: Thinkstock

Богатият на пробиотици йогурт може да допринесе за понижаване на кръвното налягане, сочат резултатите от изследване на учени от университета Грифит в Куинсланд, Австралия, цитирани от ЮПИ.

Пробиотиците - полезни бактериални щамове, които допринасят за доброто функциониране на червата в човешкия организъм, се срещат в йогурта и ферментирали храни. Смята се, че са свързани с благотворен ефект за здравето. Макар подобни твърдения да се нуждаят от научно потвърждение, авторите на изследването настояват, че благотворният ефект от пробиотиците върху кръвното налягане е реален.

Четвърти празник на киселото мляко се състоя в Трън

Около 30 домакинства, земеделски производители и млекопреработвателни фирми са взели участие в състезанието за най-чисто и вкусно кисел...

"Анализът на резултатите от малък брой проучвания навежда на мисълта, че редовното приемане на пробиотици може да е част от здравословен начин на живот, който цели да се понижи кръвното налягане, както и да се поддържат здравословните му нива - заяви ръководителката на изследването Цзин Сун. - Става въпрос за пробиотиците в йогурта, подквасеното мляко и сиренето, както и за добавките пробиотици.

"Макар изследването да не фокусира вниманието върху ефекта от приемането на пробиотици, Сун и колегите й уверяват, че предишни проучвания са установили, че пробиотиците допринасят за контрола на кръвното налягане, като понижават лошия холестерол в кръвта, предотвратявайки образуването на плаки, и като регулират нивата на кръвната захар. Резултатите от изследването са публикувани в Hypertension.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com