Летните деца са по-здрави

6056
Летните деца са по-здрави
Снимка: Thinkstock/Guliver

Родените в летните месеци деца имат повече шансове да израснат здрави. До този извод са стигнали британски учени, които изследвали около половин милион души. Изследването е публикувано в сп. Heliyon.

Учените работили с данни за 450 000 мъже и жени, отчетени в рамките на националния проект по изучаване на здравето UK Biobank. Авторите на изследването се опитали да разберат дали месецът на раждане влияе на първоначалното тегло на детето, датата на настъпване на полова зрялост и ръста на зрели години.

МЗ: Деца не се вадят от кувьозите преди да е необходимо

Промяна в наредба от края на юли, приета от Министерството на здравеопазването, задава нови критерии за това кога едно дете е родено жи...

Оказало се, че летните (юни, юли, август) деца се раждат по-тежки и израстват по-високи. Колкото до момичетата, то половата зрялост при тях започва по-късно (този факт се явява важен индикатор за добро здраве).

Тези последствия по-скоро са свързани с начина, по който околната среда влияе на развитието на плода в последните месеци от бременността.

"Датите на зачеване и раждане в голяма степен се явяват случайни – те не зависят от социалния статус, възраст и здраве на родителите. Именно затова търсенето на свързани с месеца на раждане закономерности се явяват важен инструмент, позволяващ да се определя влиянието на средата върху развитието на детето", отбелязва водещият автор на статията Джон Пери.

Учените все още не знаят какви механизми стоят зад различното влияние на зимните и летните месеци върху здравето на децата. По-скоро главен фактор се явява количеството слънчева светлина, които майката успява да получи в последните седмици от бременността – именно от това зависи количеството витамин D в организма, допълва Lenta.ru.

Лео: Аз съм италианец, децата ми са българи

Това са близнаците Матия и Николо. Гордите родители Лео Бианки и приятелката му Лучия официално ги показаха пред сп. LOVE style. Кулин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com