Медиците се научиха да гонят ХИВ от клетките

15558
Медиците се научиха да гонят ХИВ от клетките
Снимка: CDC/ C. Goldsmith

Американски вирусолози се научиха да карат ХИВ, скрил се в клетките на тялото след серия антивирусни терапии, да ги напуска и да се "пробужда" с помощта на лекарства срещу рак.

В перспектива това ще позволи да се намери ключ към пълното избавяне от ХИВ и СПИН, се казва в статия, публикувана в сп. PLOS Pathogens.

18-годишно момиче живее 12 години с ХИВ без лекарства

Първият в историята случай на дълготрайна ремисия без лечение на пациент с вроден ХИВ е регистриран във Франция. Уникалността на случая...

"Много сме радостни, че успяхме да открием блестящ кандидат за ролята на "будилник" за ХИВ и средство за последващото му унищожение. И което е най-главното – то вече е одобрено за използване и се прилага при лечение на пациенти. Тази молекула има огромен потенциал за бъдещи клинични изследвания", казва Сатя Дандекър (Satya Dandekar) от Калифорнийския университет в Дейвис (САЩ).

Дадекър и колегите ѝ открили потенциален метод да изчистят организма от ХИВ или поне значително да снижат натоварването на имунната система, като изучили действието на различни вече съществуващи лекарства върху клетките, заразени с вируса на имунния дефицит.

Както обясняват учените, болните от ХИВ днес могат да живеят десетки години след заразата благодарение на комбинирана антиретровирусна терапия (HAART) – комбинация от няколко препарата, потискащи някои етапи от размножаването на вируса в имунните клетки на човека.

Подобно лечение за съжаление не води до пълно изчезване на вируса – всъщност той просто "заспива" и се крие в други тъкани на тялото, очаквайки по-добри времена. Когато болният престане да приема HAART, ХИВ се пробужда и продължава разрушаването на имунната система.

Наскоро медиците стигнали до извода, че вирусът може да се победи по два начина – или с "шокова терапия", унищожавайки ХИВ, преди той да успее да се "окопае" в клетките, или като се събужда той и се унищожава със същия "шоков" удар. Преди откритието на Дедекър и колегите ѝ и в едната, и в другата посока били направени сравнително малко крачки.

Австрийско списание с драстична акция в подкрепа на ХИВ-позитивните

Австрийско мъжко списание отпечата новия си брой с кръв от ХИВ-позитивни хора, като символичен протест срещу "стигмата", която често ...

Авторите на статията забелязали, че подобна задача може да се реши с комбинация от две лекарства – противораковия препарат PEP005, използван за лечение на ранни форми на кератоза, и веществото JQ1, мъжки контрацептив.

Както показали експериментите, сместа от тези вещества включва специфични сигнални вериги в заразените клетки, които "дезинформират" вируса и го карат да започне делене и да излезе навън. Средно честотата на производство на вирусни частици се увеличава 15 пъти дори за най-потиснатите "популации" на ХИВ.

Както подчертават учените, техният успех не означава, че човечеството вече е победило ХИВ и СПИН – за това е необходимо да се реши втората част на проблема, а именно създаването на средство за провеждане на "шокова терапия".

Такова средство най-вероятно ще представлява частично работеща ваксина срещу ХИВ, помагаща на имунната система да разпознава и унищожава частиците на вируса и заразените от него клетки, допълва РИА Новости.

 

2057 са регистрираните носители на ХИВ в България

Общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 2 057 лица. От началото на 2015 година към днешна дата са регистрирани нов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?
Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

Чували ли сте за тази смес? Знаете ли какво можете да излекувате с нея? В днешната статия ще ви разкрием част от полезните свойства на двете съставки,...