Надежда за хора със синдром на Даун

30166
Надежда за хора със синдром на Даун
Снимка: Thinstock

Неврофизиолози разкриха механизма за развитието на проблемите с паметта, характерни за хора, страдащи от синдром на Даун.

Изследователите са открили възможни начини за въздействие върху центъра на тяхната памет и връщането на нормалните им способности да запомнят нова информация и да се учат, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature Neuroscience.

Истанбулско кафене помага на хора със Синдрома на Даун

„Здравейте, сър! Какво искате да поръчате?“. Така посрещат на входа на заведението журналиста Бурчу Арик от Middle East Eye...

"Нашето изследване показва, че хипокампът се явява особено уязвим към действието на гените от "излишната" 21-ва хромозома. Методите за лечение, които могат да нормализират работата на тези сегменти от ДНК, може да са особено ефективни за лечение на синдром на Даун в близко бъдеще", казва Джонатан Уитън (Jonathan Witton) от университета на Бристол, Великобритания.

Уитън и колегите му разкрили молекулярните механизми на развитието на проблемите с паметта при деца и възрастни, страдащи от синдром на Даун, като изучили структурата на мозъка на мишки, чийто геном съдържал трето копие на човешката 21-ва хромозома. Техните гени, отговарящи за работата на нервната система, били максимално близки до човешките.

Като изучили работата нервните клетки в организма на мишките, учените открили, че най-сериозното и негативно изменение във функционирането на отделни неврони протича в хипокампа – център за дългосрочната памет у човека и животните.

Както изяснили учените, излишното копие на хромозома пречи на клетките в тази част на мозъка да формират нормално количество връзки с други клетки и снижава тяхната способност да "превключват" на работа с други части на хипокампа.

Международен ден на хората със Синдром на Даун

21 март 2015 г. е Международният ден на хората със Синдром на Даун. Датата не е случайна – тя символизира наличието на трета хро...

Всичко това рязко влошава способността да се запомня нова информация, да се задържат в паметта текущите събития и води до развитието на симптоми, характерни за синдрома на Даун.

Екипът на Уитън изолирал няколко гена – Dyrk1A, GluR1 и някои други сегменти на ДНК, чието включване или изключване може да нормализира работата на хипокампа и да върне на така наречените неврони за място – ключов компонент от центъра на паметта – способността бързо да формират пълноценни връзки с други региони на мозъка.

Както подчертават авторите на статията, изследването им още е далече от завършване. Остава им да намерят причината за развитието на слабоумието и за откриването на адекватен метод за ликвидирането на този проблем може да са необходими още няколко години, допълва РИА Новости.

 

Дете със Синдром на Даун получи специална награда от фотоконкурса на болницата в Сливен

Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен – д-р Васислав Петров, връчи наградите на победителите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com