Ново разкритие за гейовете

10971
Ново разкритие за гейовете
Снимка: Thinkstock/Guliver

Учени от Калифорния са открили, че хомосексуалистите и бисексуалните мъже почти шест пъти по-често страдат от меланома и други форми на кожен рак, отколкото хетеросексуалните, става ясно от статия, публикувана в сп. JAMA Dermatology.

"По-скоро причината за разпространение на рак сред гейовете и бисексуалните е това, че те доста повече са подложени на действието на ултравиолетови лъчи, отколкото останалите, тъй като сред тях има мода за изкуствен тен.

А на вас какво ви пречат гейовете?

Това е всяка година. Наближи ли гей парадът, се възражда неизменно една и съща, втръснала до болка на всички дискусия - имат ли право г...

Много хора, особено младежи, смятат, че загарът е полезен за здравето и за повишаване на привлекателността, и за съжаление този мит има печални последствия за реалното състояние на техния организъм", казва Сара Арън от Калифорнийския университет в Сан Франциско (САЩ).

Арън и колегите ѝ разкрили цяла епидемия от меланома сред хомосексуалистите на Америка в рамките на мащабен проект по наблюдение на здравето на кожата на американците, в което участвали почти 200 000 доброволци от 2001 до 2013 година.

Кожният рак, както обясняват учените, днес е най-разпространеният тип злокачествено образувание сред жителите на САЩ и броят на неговите жертви бързо расте, като от година на година се увеличава с около 4%. Авторите на статията се опитали да установят какви фактори могат да допринасят за неговото развитие.

Когато анализирали статистиката, учените разкрили странна и неочаквана закономерност – оказало се, че гейовете и бисексуалните около шест пъти по-често страдат от меланома и други типове кожен рак в сравнение с хетеросексуалните.

Американците одобряват гейовете, но не и показността

Мнозинството граждани на САЩ подкрепят гей браковете, но това не означава, че те непременно одобряват навика на някои от тях да се аф...

Опитвайки се да открият обяснение за това, изследователите започнали да сравняват навиците и други фактори, които отличават гейовете от хетеросексуалните. Това съпоставяне посочило възможната причина за епидемията от кожен рак – модата за изкуствен тен и постоянното посещение на солариуми.

Интересно е обаче, че подобна картина не се наблюдава сред лесбийките и бисексуалните жени – те страдат от рак на кожата дори по-рядко, отколкото хетеросексуалните жени с аналогични икономически и социални показатели. Засега учените не знаят с какво е свързано това, но планират да разкрият причините за тези различия в следващите си изследвания.

"Надяваме се, че нашето откритие ще накара лекарите да обръщат внимание на това, че такива мъже се намират в рисковата група, и по-внимателно да ги изследват за първи признаци на рак. Последните изследвания в тази област показват, че наблюденията на здравето на кожата позволяват да се открие рак на ранни стадии и да се снижи смъртността", заключава Арън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com