Отслабнете и живейте дълго със сензационната диета "5:2"

142236
Отслабнете и живейте дълго със сензационната диета "5:2"

"Чудото, наречено The Fast Diet или диетата 5:2" - най-горещата сензация в областта на диетологията. Тази диета е хит във Великобритания

"Чудото, наречено The Fast Diet или диетата 5:2” представя метод на хранене, който не налага специфичен режим, нито изисква зареждане на хладилника с нетипични за нашия пазар и твърде скъпи храни.

3-дневна сутрешна диета с банани

Всички диети препоръчват да се избягват бананите, защото съдържат много фруктоза. Важното в случая е да знаем с какви други храни да ги...

Идеята за редуване на 5 дни нормално хранене с 2 дни ограничаване на калориите се основава на доказателствата, че периодичното гладуване има благотворен ефект върху здравето.

Автор на диетата е д-р Майкъл Мозли - известен британски журналист и телевизионен водещ.

През 2012 г. постига зашеметяващ успех с програмата, която излъчва предаването "Яж 5 дни, ограничавай се 2 дни и живей по-дълго”.

Д-р Майкъл Мозли пише книга, основана на тази диета, която е разпродадена за дни във Великобритания.

Отслабнете като изядете ТОВА

Можете да си отдъхнете – вече има начин, по който да отслабнете не чрез изтощителни диети. Д-р Лорън Кордейн "Палео диета –...

А ето и кратък откъс от сензационната книга: Отслабвайте и живейте дълго със сензационната диета "5:2"

За повечето диви животни редуващите се периоди на пируване и глад са нормално състояние. На древните ни предци не им се е случвало твърде често да се хранят пет пъти на ден. Вместо това те убивали, налапвали се, полежавали и после за дълги периоди карали без никаква храна. Телата и гените ни са моделирани в обстановка на оскъдно хранене, изпъстряна от време на време от обилни пиршества.

В днешни времена, разбира се, нещата са доста различни. Непрекъснато ядем. Доброволното въздържане от приемане на храна се смята за доста ексцентрично, ако не и нездравословно начинание. Повечето от нас са настроени да се хранят поне три пъти на ден, като си похапват доволно и помежду. И нещата не свършват само с основните хранения и междинното прилапване: чаша капучино тук, курабийка там или може би чаша нектар, защото е "по-здравословен".

Имаше времена, когато родителите казваха на децата си: "Не яж между храненията". Тези времена отдавна отминаха. Скорошни проучвания в САЩ, при които са сравнени хранителните навици на 28 хиляди деца и 36 хиляди възрастни в рамките на последните тридесет години, установяват, че периодът между онова, което изследователите свенливо наричат "случаи на хранене", е спаднал средно с един час. С други думи, през последните няколко десетилетия времето, което прекарваме "не ядейки", е намаляло драстично. През 70-те години възрастните са прекарвали поне четири и половина часа без храна, докато от децата се е очаквало да издържат четири часа между храненията. Сега този срок е спаднал до три и половина часа при възрастните и три часа при децата и това не включва напитките и прилапването.

Идеята, че да се яде често и по малко е "нещо добро", беше прокарана частично от производителите на закуски и изданията, включващи модерни за деня диети, но също така срещна подкрепа от медицинските среди. Техният довод е, че е по-добре да се консумират множество малки порции, защото по този начин има по-малка вероятност да се изгладнее и да се нахвърлим на богати на мазнини нездравословни храни. Склонен съм да приема този довод и съществуват проучвания, доказващи, че редовното поглъщане на малки порции е добро за вас, стига в крайна сметка да не се окаже, че изяждате повече. За съжаление, в действителност се случва точно това.

Диета с яйца - свалете 10 кг само за 2 седмици

Диетата с яйца е проверен начин, с помощта на който за кратко време можете да се отървете от излишните килограми. Има няколко нейни вер...

В споменатото по-горе проучване учените установяват, че в сравнение с преди тридесет години ние не само приемаме 180 калории повече под формата на междинни хранения – млечни напитки, нектари, газирани напитки, – но също така консумираме средно 120 калории на ден повече и що се отнася до редовните порции. С други думи, закуските не ни помагат да ядем по-малко; само изострят апетита ни. Да се яде през деня вече е нещо толкова нормално и очаквано да бъде сторено, че е почти шокиращо да се предположи наличието на предимства в постъпването по абсолютно противоположния начин. Когато започнах диетата 5:2, установих някои много неочаквани истини за себе си и за своите убеждения и възгледи по отношение на храната.

• Установих, че често ям, когато нямам нужда. Правя го, защото храната е налице, защото се боя, че по-късно ще огладнея, или просто по навик.

• Приемах, че когато си гладен, гладът се трупа ли, трупа, докато накрая не стане нетърпим и не излапаме цяла кутия сладолед. Установих, че вместо това гладът отминава и веднъж почувствате ли истински глад, вече не се боите от него.

• Опасявах се, че ограничаването в храненето ще ме направи разсеян и неспособен да се концентрирам. Установих, че изостря сетивата и мисълта ми.

• Чудех се дали няма да се чувствам замаян през повечето време. Оказа се, че организмът ни е изключително адаптивен, и много спортисти, с които съм разговарял, подкрепят тренировките по време на ограничаване.

С тази диета ще се отървете от 8-12 кг без глад

Тази диета ще ви позволи да се отървете между 8-12 кг за две седмици. Единственото, което трябва да правите е да изпивате две чаши вода...

• Страхувах се, че ще е трудно да се справя. Не е.

Макар повечето от основните религии да проповядват постенето (сикхите са изключение, но и те допускат постене по медицински причини), аз винаги съм приемал, че това е предимно начин да проверите себе си и вярата си. Можех да разбера евентуалния му духовен принос, но бях изключително скептичен за физическия. Имам множество загрижени за тялото си приятели, които през годините са опитвали да ме придумат да прилагам периодично ограничение в храненето, но така и не успявах да приема обясненията им, че причината да го правим е да "дадем отдих на черния си дроб" или "да се отървем от токсините". Никое от обясненията им не звучеше логично за скептик с медицинско образование като мен. Помня как един мой приятел заяви, че след няколко седмици въздържане от храна урината му станала черна, доказателство, че изхвърля токсини. Аз приех факта като доказателство, че той е невежо хипи, и реших, че каквото и да се случваше в организма му в резултат на неяденето, то явно е изключително вредно.

Както отбелязах във въведението, бях убеден да приложа периодично ограничение в храненето под влияние на комбинацията от личните ми обстоятелства – на петдесет и няколко години, с повишена кръвна захар и леко наднормено тегло – и излезлите наяве научни доказателства, които ще изредя по-надолу.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com