Перфекционизмът е по-вреден дори от тютюнопушенето

99990
Перфекционизмът е по-вреден дори от тютюнопушенето
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Перфекционизмът води до стресови ситуации, които са по-вредни за здравето от тютюнопушенето, установи канадско изследване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Според проучването на д-р Даниел Молнар от университета "Брок" хората, страдащи от манията за съвършенство, са изложени на еднакъв здравен риск, като тези със свръхтегло и пушачите.

Тайната на азиатската красота

Консумирането на зелен чай, джинджифил, ориз, бамбук, соя и гъби е много популярно в азиатската кухня. Азиатките дължат красотата си им...

"Ние винаги пропагандираме перфекционизма като висша ценност за човешка реализация, но той е фактор, водещ след себе си до многобройни нежелателни последствия, като преждевременна смърт и по-ниска устойчивост на инфекции", изтъква д-р Молнар.

Тенденцията към мания за съвършенство се проявява при 2/5 от хората. Според учените е естествено хората да искат да се усъвършенстват, например в професията. Но когато перфекционизмът се превърне в мания, той започва сериозно да застрашава здравето на човека, тъй като поражда силно стресови ситуации. В такава обстановка адрeналиновите жлези, които са разположени над двата бъбрека, произвеждат два невротрансмитера - адреналин и норадреналин. Те подготвят организма за борба, предизвиквайки повишен пулс, по-високо кръвно налягане, разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване на метаболизма.

Когато организмът е преминава през дълги периоди на дефанзивна фаза, страдат неговата имунна, раносмилателна, и сърдечносъдова системи. Оттук идват и здравословните проблеми на перфекционистите ,които най-често стават лекари, юристи, инженери и т.н, професии, изискващи спазването на високи професионални стандарти. Те много често се превръщат в работохолици.

Има и два други два фактора, които се отразяват зле на здравето на тези хора, освен стреса. Това са отрицателните емоции, тъй като рядко достигат идеала си, и социалното отхвърляне, което третира перфекционистите като болни маниаци.

(БТА)

Невниманието на възрастните ранява за цял живот

Съвременният живот предоставя достатъчно причини за стрес, включително социален. На него са подложени всички възрастови категории, но п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com