Прекалено дългият сън е опасен за здравето

52887
Прекалено дългият сън е опасен за здравето
Снимка: Thinkstock/Guliver

Многократно сме чували за негативните ефекти от недоспиването. Оказва се обаче, че и неговата противоположност - прекалено многото сън - може да навреди на здравето ни. Това показва изследване на британското издание Female First.

На първо място прекаленият сън пречи на нашата памет. Според учени от Американската гериатрична асоциация хората, които спят повече, са ментално две години по-възрастни от тези, които получават точно необходимата им доза сън.

Оказва се, че спането влияе на шанса да получим инфаркт. Хората, които спят по-дълго, имат 46% по-голям шанс да получат сърдечен удар от останалите.

Същото важи и за шансовете за изпадане в депресия, като поспаливите са далеч по-склонни към това, показват данни на Центровете за контрол на заболяванията на САЩ. Успиването често пъти може да доведе до отпадналост и умора, които могат да доведат до депресия.

Диабетът също се влияе от съня ни. Хората, които спят повече от 8 часа на ден, имат по-дълги периоди, в които не са активни, което води до повишени нива на глюкоза и възможност за развиване на диабет.

Едни от често срещаните проблеми на съвремието – главоболието и мигрената, също зависят от съня, но не както сте предполагали. Поспаливите имат повече проблеми с главоболието от останалите хора. Същото важи и за спането през деня в необичаен час, което може да доведе до притеснение, мъчително безпокойство и загуба на апетит

Колко обаче е правилното време за сън? Според лекарите това е между 7 и 8 часа, като по-малко от 6 и повече от 9 са опасни за здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com