Скритото насилие в отношенията: 8 признака, че сте в опасност

100072
Скритото насилие в отношенията: 8 признака, че сте в опасност
Снимка: Thinkstock/Guliver

Скандали и сдобряванията са нормални процеси в една връзка, но ако се случват прекалено често, има повод да се замислите. Насилието не винаги е очевидно. Това може да са обиди, сплашване, унижение, следене на всяка ваша крачка, пренебрегване на чувствата ви, лъжа, сексуални посегателства. Най-много рискуват онези, които са преживели неблагополучно детство.

Децата, при които се е редувало крещене с извинения и подаръци, които са били заплашвани, унижавани, потискани морално и физически, израстват без да знаят какво са нормални любящи отношения. Ако детството ви е било изпълнено с емоционални възходи и падения, в зряла възраст може да приемете този тип отношения за любов.
Ето осем признака, определени от психолога Тамара Тар, зад които се  крие насилие в двойката и за които трябва да се вземат мерки на време.

Ето защо някой би искал да е на твое място

Често възприемаме като дължимо наличието на това, което заслужава нашата благодарност. Колко често спирате  потока си от мисли, за...

1. Вие сте свръхвнимателни към потребностите и желанията на партньора си, но за сметка на своите собствени потребности.  Ходите на пръсти в буквален и преносен смисъл, само и само да не го разстроите. Вероятно, точно по същия начин сте се държали с родителите си, а сега – несъзнателно с приятелите и колегите си.  Предпочитате да запазите тишина, да не споделяте мнението си,  за да не разклатите лодката.  По всякакъв начин оправдавате лошото отношение към вас: „ Отново реагирам прекалено остро на всичко.” Всичко това са признаци, че не чувате вътрешния си глас. Всеки път, когато ви обземе съмнение: „Дали да не се разделим, заради това?”, вие пропускате покрай ушите си това, което казва вътрешния ви глас.

2. Почти сте престанали да общувате с приятелите ви. Вие нямате време да се срещате с приятелите си, както по-рано, защото изясняването на отношенията с партньора ви, отнема цялото ви време. Вместо да отидете някъде и да се разведрите, вие прекарвате почивните дни в безкрайни разправии. Започвате да се чувствате изолирани – партньорът ви иска да обръщате внимание само на него. Възможно е да го оправдавате и да намирате извинения за поведението му. Постепенно жертвите губят увереност в себе си и започват да се винят за проблемите в отношенията.

3. Стараете се да избягвате всякакви конфликти. Вместо да изкажете това, което ви тежи, вие мълчите, за да има мил. При това избягвате конфликти във всяка сфера от живота, не само у дома, но и в работата. Може би правите това по навик или сте уморени и намирате сили да изразите своята гледна точка, след толкова конфликти у дома. Отстояването на собствените ви интереси е непосилна задача, много по-лесно ви е да се приспособите, отколкото да се тревожите, че непокорността ви ще се превърне в напрежение в отношенията.

4. Не осъзнавате собствените си чувства и потребности. Децата, които живеят с взривоопасни и неуравновесени родители, се учат да ги поставят на първо място и да се грижат за тях. В крайна сметка възрастният човек, израснал в такова семейство, свиква да бъде родител на собствените си родители,  а после и за любимия си човек, да оправдава тях и да вини себе си, да игнорира потребностите си и желанията в полза на близките си.  

5. Подлагате се на опасност заради партньора си. Това може да бъде, напр., агресивен начин на каране на кола. Вие сте наплашени и в дъното на душата си се ядосвате, но запазвате мълчание, за да не провокирате пристъп на ярост от отсрещната страна.

Как се е променил човекът през последните 100 години

Хората са станали по-високи, по-дебели и живеят повече, откогато и да било. Всички тези промени, са станали през последните 100 години,...

6. Чувствате силна умора. През целия ден се чувствате като „парцал”. Все по-трудно ви е да изпълнявате всекидневните си задължения, дори не сте убедени, че потребностите ви са от значение. Престанали сте да се усещате компетентен, не вярвате на собствените си знания и опит.

7. Правите секс против волята си. Не искате, но правите секс – за да съхраните мира. Този сценарий се повтаря все по-често и по-често? Всеки път, когато правите нещо против волята си, само и само да не стане скандал, вие давате на другия своята сила, предавате себе си.

8. Прощавате отново и отново. В последно време вие неколкократно сте  прекъсвали отношенията си завинаги – само и само да простите отново ида обещаете, че ще се обичате до края на живота си. Вие прощавате грубото отношение, давате последен шанс и вярвате на празни обещания, които никога не се изпълняват.

Истинската любов предполага, че и двамата партньори са равноправни, че те двамата еднакво взимат и дават в отношенията. Разбира се, ние може да правим нещо, което не ни харесва, заради любимия човек, но когато такива постъпки стават навик, това не е добър знак.  Ако две личности с обичат един друг, те уважават границите на всеки един, разделят бремето на  вината, ако нещата вървят зле, и заедно се опитват да намерят изход от ситуацията – без взаимни обиди и гняв.

Вижте още интересни статии за отношения, психология и възпитание в СРодители

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com