Стресът е 100% свързан с мъжкото безплодие

71281
Стресът е 100% свързан с мъжкото безплодие

Стресът е еднозначен фактор за понижаването на фертилността при мъжете ,заради влошаването на качеството на спермата, категорични са учените. Двойките, които искат да имат дете, преди всичко трябва да се погрижат за психическото си състояние, пише  Times of India.

Психологическият стрес  влияе на концентрацията на сперматозоидите, тяхната форма и способността им да оплодотворят яйцеклетката. Колкото по-силен е стресът, толкова по-малко сперматозоиди има в еякулата. Освен това се повишава риска от нарушаване на подвижността на сперматозоидите, пише още в доклад на колумбийския университет.

Заради стреса започват да се отделя хормона глюкокортикоид, което може да понижи нивото на тестостерон и производството на сперматозоиди. Друга причина е т.нар. окислителен стрес, който влияе отрицателно на качеството на семенната течност. Това показало изследване, проведено след 193 мъже на възраст между 38 и 49 години.

Реакцията при стрес зависи от вариации в ДНК

Експерти по генетика са открили вариации в ДНК, които определят дали човек ще има силна или слаба реакция на стреса и застрашаващи го о...

Мъжете, преминали тестове, оценяващи нивото на стреса, предизвикан от работата и други фактори. Отчитало се общото състояние и реалните събития, които могат да доведат до стрес. Обективно и субективно стресът влошавал качеството на спермата.

Интересното е, че безработните мъже имали понижено качество на спермата в сравнение с работещите, независимо от нивото на стрес в работата им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com