Ваксина срещу MERS премина изпитания на макаци и мишки

7602
Ваксина срещу MERS премина изпитания на макаци и мишки

Международен екип вирусолози се отчете за резултатите от първата успешна проверка на експериментална ваксина срещу близкоизточния коронавирус MERS на макаци и мишки.

Статията на учените е публикувана в сп. Nature Communications.

Южна Корея обяви край на епидемията от MERS

Премиерът на Южна Корея обяви днес, че смъртоносната епидемия от близкоизточен респираторен синдром (MERS) е приключила, предаде агенци...

В началото на юни в Южна Корея се активира близкоизточната треска MERS, в резултат на което почти 200 души се заразиха със смъртоносния вирус. 36 от тях починаха от усложнения. Лекарства и ваксини срещу MERS все още не съществуват и учените работят над тяхното създаване.

Вирусолози под ръководството на барни Греъм (Barney Graham) от Националния институт по алергии и инфекциозни болести в Бъдезда (САЩ) са разработили потенциален метод за борба с MERS, като изучили структурата на белтъчния "щит" на вируса, който му помага да прониква в заразените клетки и да се изплъзва от вниманието на имунната система.

Греъм отбелязва, че предишните опити да се създаде ваксина на основата на фрагменти от вируса се провалили, тъй като вирусолозите се съсредоточили върху тази част от белтъчната обвивка, която непосредствено се захваща за „израстъците“ на повърхността на клетката и слепва вируса с нейната обвивка.

Греъм и колегите му изяснили, че за имунна реакция срещу MERS е необходим не само този сегмент, а цялата тази част на белтъка S, където се намира тази клетъчна "консервена отварачка".

Вече над седмица в Южна Корея няма нов случай на MERS

Осми пореден ден в Република Корея няма регистриран нито един нов случай на заболяване от коронавируса на близкоизточния респираторен...

Разработената от тях ваксина се въвежда на два етапа. Отначало в организма на животното или човека се въвежда смес от "половинката" на белка S, които учените наричат S1, и сегменти от нишки на ДНК, съдържащи инструкции за събиране на цялата обвивка на вируса. След няколко седмици се въвежда втората порция от ваксината, съдържаща втората половинка от белтъка, S2.

Както показали експериментите на мишки и макаци, подобна последователност учи имунната система на животните да неутрализира практически всички известни щамове на MERS, включително и тези, които са циркулирали в Южна Корея и Близкия изток.

Сега екипът на Греъм работи над нова версия на ваксината, която според надеждите на учените ще премине клинични изпитания в близко време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com