Защо ни звънят ушите?

27946
Защо ни звънят ушите?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Учени от Джорджтаунския университет (САЩ) са открили връзка между звъна в ушите и хроничната болка в други части на тялото.

Звъненето в ушите, което учените наричат тинитус, се явява симптом, предизвикван от различни причини, от рода на възпалителни процеси в ухото, атеросклероза на съдовете на главния мозък, а също с естествено отслабване на слуха или дори със странични ефекти от приема на медицински препарати.

Откриха средство срещу хронична болка

Невробиолози от университета Дюк (САЩ) са открили при експеримент с мишки нов начин да се справят с хроничната болка. Те въвели в тясно...

Тинитус се явява субективно усещане, което е сложно да се измери с обективни методи, но звънът в ушите е доста разпространено явление – във възрастовата група от 55 до 65 години неговите симптоми се отбелязват от 20% от запитаните.

Сега американски учени са успели да установят, че звъненето в ушите и хроничната болка предизвикват увреждане в една и съща област на главния мозък. Както показали изследванията, тези два симптома са предизвиквани от проблеми с вентромедиалната префронтална кора на мозъка и прилежащото ядро.

Тези мозъчни области са отговорни за възникването на хронична болка в различни части на тялото, за които няма обективни причини в организма.

Сега изследователите възнамеряват да разберат какви участъци отговарят за възникването на подобни явления и в резултат да разработят средства за борба с хроничния звън в ушите и фантомните болки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com