Алцхаймер може да е заразен

17286
Алцхаймер може да е заразен
Снимка: Thinkstock

Анализ на обстоятелствата около трагичната гибел на хора от "луда крава" навел неврофизиолози на мисълта, че болестта на Алцхаймер може да се предава от един човек на друг, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature.

Смята се, че Алцхаймер се предизвиква от натрупано в невроните патогенно вещество, бета-белтък амилоид. Той се образува от "изрезки" на белтъка APP, който участва в процесите по ремонт на увредени неврони и формиране на връзки между тях.

Рибните продукти пазят от Алцхаймер

Консумирането на повече рибни продукти стимулира растежа на мозъка и намалява риска от болестта Алцхаймер, установи британско проучва...

Нарушенията в преработката на старите молекули на този белтък водят до появата на плаки от бета-амилоид и унищожаването на нервните клетки.

Екип неврофизиолози под ръководството на Себастиян Бренднер (Sebastian Brandner) от Лондонския университетски колеж (Великобритания) са разкрили потенциалния начин за разпространение на Алцхаймер почти случайно – първоначално учените работили над разкриването на причините за това, как едновременно 8 млади британци са починали през 2000 година от болест на Кройцфелд-Якоб, или "луда крава".

Тази болест обикновено възниква по спонтанен начин при хората в по-напреднала възраст, в резултат на което в нервните им клетки започват да се появяват приони – белтъци с изкривена триизмерна структура. Присъединявайки се към нормалните белтъци, прионите ги извеждат от строя, което постепенно води до натрупване на "боклук" в невроните и тяхната гибел. Освен това човек може да се зарази с "лудата крава", като яде животински мозък или чрез лекарства, в които има приони.

Изследователите изучили един от подобните случаи. Както обясняват Бренднер и колегите му, в Британия от 1958 г. работела медицинска програма, в която някои изостанали в растежа деца получавали растежен хормон, извлечен от хипофизата на починали хора. През 1985 г. тази инициатива била прекратена след появата на свидетелства, че подобно "лечение" води до развитието на "луда крава".

Изучавайки структурата на нервната тъкан в мозъка на осем подобни хора, приемали растежен хормон от един и същи източник, изследователите разкрили нещо необичайно – нервните тъкани на шест от осемте млади хора съдържали не само приони, но и плаки бета-амилоид. Най-големите запаси от патогенния белтък се съдържали в самата хипофиза.

Българско участие в разработването на ваксина срещу Алцхаймер

Учени работят върху създаването на ваксина срещу алцхаймер, което ще превърне болестта в лечима, съобщи за „Преса" проф. Бенгд Уи...

Толкова необичайно съвпадение накарало учените да си спомнят резултатите от експерименти с мишки и макаци, в които биолозите въвеждали в тялото на животните малко количество бета-амилоид. Тези опити показали, че инжекцията с това съединение дори в далечни от мозъка региони, такива като стомаха, е способна да предизвика Алцхаймер.

Засега авторите не са провеждали подобни опити на животни, тъй като заразени образци с растежен хормон днес е невъзможно да се намерят заради забрана за неговото използване, етични проблеми, а също и това, че голяма част от старите запаси отдавна е унищожена. И все пак учените са 100% сигурни, че болестта на Алцхаймер може да се предава от човек на човек.

Отчитайки изключителната важност на подобно откритие и неговите мащабни последствия, едновременно няколко екипа учени се заели да проведат повторни експерименти с други хора, починали от "луда крава4 и вземали растежен хормон в детството.

Ако резултатите се потвърдят, то ще се наложи да бъде създадена нова система за контрол на качеството на препаратите и стерилизация на инструментите, която да изключва предаването на бета-амилоид от болни на здрави хора, допълва РИА Новости.

 

Учени създават лекарство срещу Алцхаймер

Учените са близо до създаването на лекарство, което да задържи ужасяващите ефекти на болестта на Алцхаймер, пише вестник „Дейли Е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com