Бракът повишава шансовете да се победи ракът

2296
Бракът повишава шансовете да се победи ракът
Снимка: iStock/Guliver

Пациентите с онкологични заболявания имат повече шансове да победят рака, ако имат брак, смятат учените от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Авторите на доклада съобщават, че в изследването са използвани данни от регистъра на онкологичните болници в щата Калифорния. Анализирана е информация за около 800 000 души, диагностицирани с една от десет разновидности на ракови заболявания, които с най-голяма вероятност водят до летален изход.

Жените приравниха брака към съжителството

Психолози от университета на Охайо (САЩ) изясниха, че съвременните жени смятат сключения брак за равностоен на съжителството. Учените с...

Изследването обхваща пациенти, на които е била поставена диагноза между 2000 и 2009 година, а учените ги проследявали до края на 2012 г.

"Смятаме, че си имаме работа с фактори, отнасящи се в по-голяма степен към социалната подкрепа, отколкото към икономиката", казва проф. Мария Елена Мартинес, цитирана от The Guardian.

Резултатите от изследването са установили, че бракът влияе положително както на жените, така и на мъжете, но ефективността на съпружеството в борбата с рака варира в зависимост от пола, расата и етническата принадлежност. Учените са открили, че най-голям ефект оказва бракът върху пациенти нелатиноамерикански поизход.

При ергените вероятността да загинат от рак се оказала с 24% по-висока, отколкото при женените мъже, а нивото на смъртност сред неомъжените жени била със 17% над тази на омъжените.

Сега предстои учените да изяснят в какво се заключава преимуществото на съпружеството. Възможно е да става дума за социалната подкрепа – ситуации, в които единият от съпрузите позволява на другия да се справи с депресията, да го убеди да ходи на лекар при симптоми на болест или просто да му напомня навреме да си пие лекарствата, отбелязва проф. Мартинес.

Успехът на брака зависи от...

Учени от САЩ разработиха компютърен алгоритъм, който позволява да се прогнозира успехът на семейните отношения чрез анализ на гласа. Ре...

Според професора това изследване подчертава доколко неомъжените и неженените пациенти се нуждаят от подкрепата на приятели, членове на семейството и лекари.

"Искаме да обърнем специално внимание на това, че по всяка вероятност такива хора може да влизат в групата на пациенти с висок риск, тоест особено уязвими", добавя Мартинес.

В коментар на работата на калифорнийските учени д-р Бернард Раше от Лондонската школа по хигиена и тропически изследвания отбелязва, че изследването е проведено преди реформата в здравеопазването и защита на пациентите в САЩ (Obamacare).

Освен това според доктора изследователите не са отчели кога пациентите може да са се оженили или развели – преди или след диагнозата, били ли са те в свободни отношения имали ли са друго заболяване освен раковото, допълва РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com