Добивът на шистов газ увеличил сърдечните заболявания в САЩ

9534
Добивът на шистов газ увеличил сърдечните заболявания в САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

Шистовият "бум" в Пенсилвания е съпроводен със значителен ръст и честота на появата на сърдечни болести, неврофизиологични разстройства и други проблеми сред жителите на близките до находищата райони, твърдят еколози в статия, публикувана в сп. PLoS One.

"И макар че нашето изследване не позволява директно да заявим, че разработката на шистови находища действително предизвиква тези проблеми със здравето, резкият ръст на честотата на хоспитализации, случили се за толкова кратко време, говори, че потенциалните щети за здравето на хората следва да се отчитат при изчисляване на икономическите изгоди на фракинга", пише Рейнолд Панетиери от Пенсилванския университет.

Дания забрани на Total да сондира за шистов газ

Днес Дания обяви, че е спряла сондирането за шистов газ на френската компания Total ден след започването му, предаде AFP. Говорителят ...

Учените открили възможна връзка между добива на шистов газ и проблемите със здравето, като анализирали причините и честотата на търсене на лекарска помощ в районите около находищата.

Като съпоставили медицинската статистика с това, доколко плътно са разположени находищата в един или друг ъгъл на щата, еколозите изяснили, че началото на добива е било съпроводено с рязко нарастване на здравословните оплаквания от проблеми със сърцето и нервната система. Макар и не толкова силно, нараснал и броят на хората, болни от рак, с проблеми на кожата и пикочно-половата система.

Средно появата на едно находище на километър от град или селище е водила до ръст на сърдечносъдовите заболявания с 27% и аналогично увеличение е наблюдавано и сред други категории болести.

В близко време Панетиери и колегите му ще фокусират вниманието си върху отделни болести от този списък и ще се опитат да докажат, че ръстът в честотата на тяхната поява сред жителите на Пенсилвания действително е свързан с добива на шистов газ, а не с други фактори, пише РИА Новости.

Германия смята да разреши добива на шистов газ за комерсиални цели

Под натиска на икономисти управляващата коалиция в Германия е решила да промени строгата забрана за добив на шистов газ в страната. В Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com