Експерт: Слънцето увеличава риска от заболявания, но бенките не е задължително да се махат

28842
Експерт: Слънцето увеличава риска от заболявания, но бенките не е задължително да се махат
Снимка: Thinkstock Images

Слънцето може да бъде превърнато в един добър приятел на кожата с подходяща грижа. Това каза пред БГНЕС д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология към Военномедицинска академия. 

Дългото излагане на слънце води до засилване на процеса на стареене на кожата и увеличава риска от злокачествени заболявания. Често хората наблюдават например, че бенките им се увеличават след по-продължително излагане на слънце. Дерматологът смята, че слънцето доказано увеличава риска от злокачествени и доброкачествени заболявания на кожата. Той обаче е категоричен, че бенките не трябва задължително да се махат.

5 места по тялото, които пропускаме да защитим от слънцето

Лятото е съвсем наблизо и естествено вече започнахме активно да защитаваме от слънцето не само лицето. Вече знаем колко е важно да нана...

Специалистите прилагат азбучното правило ABCDЕ. "A - означава асиметрия, дали бенката е кръгла или асиметрична, B – граница – дали тя е назъбена или е гладка, C – цвета или неравномерно оцветяване на бенката, D – диаметърът – при такива над 0.5 см и Е – еволюцията – дали тя расте", обясни лекарят и посочи, че има и други показания като сърбеж и болка. Д-р Кантарджиев разясни, че най-безопасното доказано досега отстраняване на бенка, без значение на вида й, е изрязването в здрава кожа. Иначе, бенките могат да се махат и по други начини, да речем с лазер, но задължително, след като бъде премахната, трябва да се направи хистологично изследване. При него се проверява дали бенката не е злокачествено заболяване. Малигненият (злокачествен) меланом е най-злокачественото образование, известно досега и трябва много да се внимава за него. 

Към положителните свойства на слънчевите лъчи той отбеляза производството на Витамин D в кожата, който е най-добрата профилактика на рахит при деца и остеопороза при възрастните. При хората със сезонни афективни разстройства, тези, които страдат от депресия зимно време, през лятото слънцето им влияе благодатно слънце.

Лекарската препоръка е да се избягва излагането на слънце в часовете между 12-16 часа. Много важно е на главата да има шапка. Клинично проучване е доказало, че бейзболните шапки не пазят, шапката трябва да е с периферия. 

Всъщност едва през 70-те години на миналия век за първи път един учен в Харвардския университет - Т.Б Фицпатрик, си позволява да обобщи типовете кожа. Той ги разделя в 5 групи – според склонността на кожата да изгаря от слънцето или само да придобива тен. Първи и втори тип са най-светлата кожа. "Доказано слънцето има и положителни, и отрицателни ефекти върху кожата и е хубаво, доколкото можем да се защитим от отрицателните. Тогава, когато хората са изложени повече на слънце, трябва да се използват хидратиращи кремове и то повече отколкото в други сезони. Безспорно най-важното е кремовете да са със слънцезащитен фактор (SPF)", каза д-р Кантарджиев. 

Защо и възрастните страдат от акне?

Небалансираното хранене, стресът и замърсяването увеличиха с 200% случаите на акне при възрастните, показват официални данни. Проблемъ...

Така, според него, ако кожата изгаря при 10 минути излагане на слънце, но се намажете с фактор SPF 15, то теоретично би трябвало да можете да издържите 150 минути. Слънцезащитният фактор около 10 пъти увеличава периода на излагане на слънце, без да се застраши кожата от изгаряне. 

Освен от типа кожа, това какъв защитен фактор трябва да използваме зависи и от мястото, където сме избрали да почиваме. Така, ако сме предпочели някоя по-екзотична дестинация, близко до Екватора или високо в планината, рискът е по-голям. Следователно планинарите трябва да използват висок защитен фактор, докато на море за лек тен подходящият защитен крем е с фактор между 15 и 30. 

Ако все пак кожата изгори, лекарят препоръчва различно лечение, в зависимост от изгарянията. "Слънчевото изгаряне се дължи на UVB лъчите и се появява между 12 и 24 часа след излагане на слънце, като това е ранният вид. Има изгаряне, което е удължено – може да се появи 48 до 72 часа след излагане на слънце", поясни д-р Кантарджиев. Ако то е много леко, може да помогне само лек хидратиращ крем или лечебен крем. В краен случай се провежда терапия с кортикостероиди, но само в крайни случаи. Дерматологът не отрича и бабините лекове, като кисело мляко например. "С него става и ще ви важа защо – единствено, защото отнема топлината от кожата", каза специалистът, но посочи, че това би могло да се постигне и с кремове. Разбира се, ако човек има някакви съмнения, най-добре е да потърси специализиран съвет от дерматолог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com