Ето защо преяждаме при недоспиване

8811
Ето защо преяждаме при недоспиване

Неврофизиолози са изяснили как и защо нарушенията на съня допринасят за преяждане и затлъстяване. В кръвта на човека се повишава концентрацията на химични вещества, които увеличават удоволствието от употребата на храна, става ясно от статия в сп. Sleep.

За провеждане на изследването учените се обърнали към 14 доброволци (младежи от двата пола на 20-годишна възраст). Те прекарали два пъти по четири дни в клиниката на Чикагския университет – първия път спели по осем часа, а втория – по четири. Хранели се по три пъти на ден – в девет часа сутринта, в два часа следобед и в седем вечерта.

Дебелеем от чувството за вината след ядене на сладко

Следващият път, когато решите да се насладите на любимата си шоколадова торта, се уверете, че изпитвате наслада от всяка хапка - новозе...

Оказало се, че недостигът на сън не увеличава силно разхода на енергия, но чувството на глад нараствало съществено. Участниците в експеримента за четири часа бодърстване натрупвали по 300 излишни килокалории.

Пикът на най-силно усещане на глад се падал на обяд. Освен това участниците в изследването силно се привличали именно към вкусната и не особено полезна храна – сладки, бонбони и чипсове.

Учените забелязали, че в кръвта на лишените от сън доброволци неочаквано силно нараства концентрацията на ендоканабиноиди – ендогенни невромедиатори, които се явяват „мишена“ на действащото вещество на канабиса.

Като цяло след нощ на ограничен сън тяхното ниво с 33% превишавало нормата, а към средата на деня нараствало още по-силно – точно когато хората изпитвали най-остро чувство на глад.

И ядене, и горене на калории - възможно!

Сега ще ви издадем една тайна – има храни, които са способни да активират метаболизма ви до степен, при която докато ядете &ndash...

Изследователите отбелязват, че именно ендоканабиноидите могат да се явяват неврофизиологичният механизъм, който дава влечението към нездравословна калорична храна при недоспиване, отбелязва Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com