Ето защо са неуязвими грипните вируси

9192
Ето защо са неуязвими грипните вируси

Руски и американски учени изясниха, че различните гени на грипния вирус еволюират по координиран начин, а не независимо един от друг.

Способността на грипа да еволюира бързо е една от главните причини човечеството досега да не се е справило с инфекциозните болести. Бързото възникване на мутации позволява на патогените да заобикалят защитата на имунната система на човека и да си осигуряват устойчивост към лекарствени препарати.

Не може да се чака нов летен грип, твърди лекар

Тежък грипен вирус се очаква в края на май. Такава информация се появи в последните дни в медиите. Според д-р Атанас Мангъров, шеф на ...

Международна група учени под ръководството на Георги Базикин, завеждащ катедрата по молекулярна еволюция към РАН, са провели анализ, резултатите от който са публикувани в сп. PLOS Genetics.

Изследователите изучили последователността от възникване на мутации в два важни гена на грипния вирус – кодиращите белтъци хемаглутинин и невраминидаза. Учените са изяснили, че измененията в различните гени са били съгласувани помежду си, тоест мутациите в един ген били "позволявани" от предишните мутации или се компенсирали от следващите мутации в друг ген.

Такава координация означава, че естественият отбор допринася за развитието на определени съчетания на мутации, чието значение е необходимо за разбирането и вероятно за предсказването на процеса на еволюция.

Способността на вирусите да се трансформират в кратки срокове може да бъде използвана в лечението на онкологични заболявания. Наскоро стана известно, че учените от Института по молекулярна биология към РАН разработват метод за борба с раковите клетки, в който са задействани бързо изменящи се вируси.

Как грипът унищожава имунната система

Грипният вирус, попадайки в дробовете, първо атакува В-клетките на паметта, които помнят предишните му визити, затова бързо могат да сн...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com