Генна терапия ще се бори със смъртоносен синдром

10100
Генна терапия ще се бори със смъртоносен синдром
Снимка: Thinkstock

Учените получиха първите положителни резултати от прилагането на генна терапия при лечение на синдрома на Уискот-Олдрич, обявили изследователите на ежегодното съвещание на Американското общество за хематология.

Синдромът на Уискот-Олдрич е рядко Х-свързано рецесивно заболяване, характеризиращо се с наличието на екзема, тромбоцитопения, имунен дефицит и кървава диария. От него страдат изключително лица от мъжки пол.

Ето как се разпространява опасно заболяване в организма (ВИДЕО)

Медици заразили риба зебра с криптокок и заснели на видео процеса по разпространение на опасното гъбично заболяване в нейния организъм....

Прогнозата за лечение обикновено е неблагоприятна, но при трансплантация на костен мозък шансовете на момчетата да доживеят до 30 години се увеличават съществено.

Според данните, представени от учените, генна терапия са преминали четири момчета, страдащи от синдром на Уискот-Олдрич и след лечение при тях се наблюдава значително подобряване на здравето.

Авторите на изследването смятат, че е необходимо обширно и дългосрочно изследване, за да се получат максимално пълни данни за ефективността на генната терапия при борбата със синдрома.

 

Откриха как да преборят нелечимо заболяване?

Кистозната фиброза, или муковисцидоза, е мъчително заболяване, което се съпровожда от сериозни нарушения на функциите на дихателната си...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com