Хиляди мексиканци умират всяка година oт прекомерна консумация на газирано

16404
Хиляди мексиканци умират всяка година oт прекомерна консумация на газирано
Снимка: Thinkstock

Според обширно и глобално изследване, проведено от щатския университет „Туфт” (който се намира в град Бостън), един на всеки 100 смъртни случая поради затлъстяване се дължи на вредните газирани напитки. Това означава, че в глобален мащаб 184 000 души годишно умират заради прекомерна консумация на популярните освежителни напитки.

Любопитно е да се отбележи, че повече от ¾ от смъртните случаи, причинени от употреба на газирани напитки, се регистрират в страните, в които населението традиционно живее с ниски или средни доходи. Те са особено популярни в тях, защото са десетки пъти по-евтини, отколкото естествените натурални сокове.

От газираните напитки остаряваме по-бързо

Безалкохолните напитки с голямо съдържание на захар ускоряват остаряването също толкова, колкото и тютюнопушенето, показва ново изсле...

Една от тези страни е Мексико, в която се консумират най-много газирани напитки в глобален мащаб. Заради прекомерна консумация на газирани напитки, годишно в Мексико умират около 24 000 души, тоест 404 души на милион. За сравнение, в Япония, в резултат от консумацията на газирано, годишно умират по-малко от 11 души на милион.

Оказва се, че американците също са сред любителите на газираните напитки, макар и да имат един от най-високите стандарти на живот на Земята – 125 на всеки милион души в САЩ умира в резултат от злоупотреба с консумацията на газирани напитки. Сред другите водещи страни по консумация на газирани напитки са Република Южна Африка, Мароко, Колумбия и Бразилия.

В края на миналата година в Обединеното кралство се разрази сериозен обществен дебат за това дали захарните напитки трябва да бъдат забранени в училищните столове в страната. Имаше много медийни проучвания по отношение на ефектите на захарта и солта върху човешкото здраве, по-специално върху това на подрастващите. Даже се популяризира идея за допълнителна „захарна такса“ (тоест допълнителен данък) върху всички такива храни и напитки, която да оскъпи вредните за здравето хранителни продукти, като по този начин би следвало те да се коснумират по-рядко.

Великобритания забрани чипса и шоколада в училище

В училищата във Великобритания бе въведена забрана за консумация на чипс, снакс, бонбони, шоколад и газирани напитки, предаде БГНЕС. С...

Според анкетно проучване по този въпрос, проведено във Великобритания в края на миналата година, 66% от респондентите отговарят, че биха подкрепили забраната на газирани напитки в британските училища, 33 % - че са против, а 1% отговарят, че не са се замисляли. Допълнителният данък върху всички захарни изделия обаче не се радва на широко одобрение. Едва 45% от анкетираните подкрепят тази идея, а мнозинството от тях (54%) е твърдо против.

Използвани източници: Tuft University; The Statistics Portal.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com