ХИВ вече не е смъртно опасно заболяване

18351
ХИВ вече не е смъртно опасно заболяване

Прогресът в областта на медицината и фармацевтиката е довел до това, че ХИВ за тридесет години се е превърнал от смъртно опасно заболяване в хронично, чието развитие може да се управлява – както диабета, хипертензията и други сърдечносъдови болести, съобщава Discover.

Според последните данни на американската статистика средната възраст на смърт на ХИВ пациенти е нараснала рязко в сравнение с 1987 година. За мъжете тя е нараснала с 34% - от 37,9 (през 1987 г.) до 50,8 години през 2013. Сред жените прогресът е още по-очевиден – от 35,2 години до 49,7 години.

Огнища на ХИВ инфекции прогнозират военни конфликти

Учени изясниха, че избликът на епидемии на ХИВ винаги се предшества (с интервал пет години) от кръвопролитни вътрешнополитически конфли...

На 24 ноември 2015 г. е представен новият отчет на програмата на ООН по борба с ХИВ/СПИН. Отбелязва се, че към края на 2013 година в света е имало около 36,9 млн. души, инфектирани с ХИВ, и 70% от тях живеят в Африка южно от Сахара.

Броят на новите случаи на зараза от 2000 година се съкратил с 35%. Антиретровирусна терапия през 2015 година преминават 15,8 милиона инфектирани (ръст с 2,2 млн. в сравнение с 2014).

Такива резултати са постигнати благодарение на ранното начало на лечението, дългосрочната терапия и медицинското обслужване на ХИВ инфектираните.

И накрая, още в началото на новото десетилетие е станала очевидна ползата от ретровирусната терапия – дори при пациенти със слаба имунна система тя повишава нивото на живот и рязко снижава вероятността от предаване на вируса на други хора.

18-годишно момиче живее 12 години с ХИВ без лекарства

Първият в историята случай на дълготрайна ремисия без лечение на пациент с вроден ХИВ е регистриран във Франция. Уникалността на случая...

Лекарите отбелязват, че главна заплаха за здравето на ХИВ инфектираните сега не са свързаните с вируса на СПИН болести, а страничните ефекти от антиретровирусните препарати и имунния дефицит – инфаркти, определени типове рак и неврологични заболявания.

Човешкият имунодефицитен вирус е ретровирус от рода на летивирусите, който предизвиква бавно прогресиращо заболяване – ХИВ инфекция. Вирусът поразява клетките на имунната система, които имат на своята повърхност рецептори CD4: Т-клетки, моноцити, макрофаги, клетки на Лангерханс, дендрити, микроглии.

В резултат работата на имунната система се потиска и се развива синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН) – организмът на болния губи възможност да се защитава от инфекции и тумори, възникват вторични заболявания, които не са характерни за хората с нормален имунен статус.

Без лекарска намеса тези заболявания предизвикват смърт на пациента средно 9-11 години след заразяването.

Австрийско списание с драстична акция в подкрепа на ХИВ-позитивните

Австрийско мъжко списание отпечата новия си брой с кръв от ХИВ-позитивни хора, като символичен протест срещу "стигмата", която често ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com