Инфектиран с ХИВ пациент стана донор на черен дроб и бъбрек

5002
Инфектиран с ХИВ пациент стана донор на черен дроб и бъбрек
Снимка: Thinkstock

Хирурзи от университета "Джон Хопкинс" са извършили първата трансплантация на черен дроб и бъбрек от мъртъв донор с ХИВ на двама пациенти, които също са инфектирани. Операцията отбелязва края на 25-годишната забрана за трансплантация на органи от хора с имунодефицит, съобщава Los Angeles Times.

Трансплантация на ХИВ инфектирани органи е осъществена за първи път през 1988 година, когато в сила влиза закон, забраняващ подобни операции. Чак през 2013 година той е отменен след одобрение на проекта HOPE (HIV Organ Policy Equity Act), който става надежда за много ХИВ положителни пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

Провали се първият опит за трансплантация на матка в САЩ

Първият опит за трансплантация на матка в САЩ се провали, като настъпилите след операцията усложнения наложиха трансплантираният орган ...

Според лекарите пациентите се чувстват добре след операцията. Единият от тях, получил нов бъбрек 30 години след заразяването с ХИВ, е изписан от болницата. Медиците все още следят втория пациент, чийто черен дроб бил разрушен от хепатит, но анализите сочат, че трансплантираният нов орган функционира нормално.

В съответствие със закона HOPE само ХИВ инфектирани пациенти могат да получават органи от болни с придобита имунна недостатъчност. Лекарите се надяват, че след приемането на поправката ще станат достъпни стотици или дори хиляди органи за тези, които се нуждаят от нов черен дроб, бъбрек, бели дробове или сърце. Освен това много болни от ХИВ са достатъчно здрави, за да станат донори без силен риск за себе си.

Повече от 120 000 американски пациенти са в списъка за трансплантация на органи, като на около всеки десет минути в него се добавя ново име. Всеки ден умират 22-ма души, които не дочакват трансплантация. По оценките на експертите след приемането на поправката всяка година в САЩ ще се появяват 500-600 нови потенциални донори.

 

За първи път в България: Извършиха едновременна трансплантация на черен дроб и бъбрек

В столичната болница „Лозенец“ извършиха първата в България едновременна трансплантация на черен дроб и бъбрек, съобщиха от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com