Инфрачервената светлина ускорява заздравяването на клетките

11500
Инфрачервената светлина ускорява заздравяването на клетките

Прилагането на инфрачервена светлина върху кожата и клетките им дава моментален прилив на енергия, което може да помогне в зарастването на рани, облекчаването на болка и лечението на други заболявания, включително мъжко безплодие, пише New Scientist.

Любопитно е, че този лечебен ефект е известен повече от десетилетие – учените изследват приложението му в очния травматизъм от 2002 година, но защо той работи, остава загадка.

Пъзел-рекордьор от Гинес помага за лечението на млад мъж от Плевен

Интересна инициатива с благородна цел - Венелина Вънева, която преди години сглоби пъзел 24 000, а след това - от 32 000 части, ...

Оказва се, че обяснението може да е просто – червената светлина изменя физическите свойства на водата, която ускорява химичните реакции, даващи енергия на клетките.

Откритието е дело на група учени начело с Андрей Зомер от университета в Улм, Германия. Влиянието върху клетките на инфрачервената светлина с дължина на вълната 670 нанометра е известно от 40 години. Светлината кара митохондриите, клетъчните „електростанции“, да произвеждат повече аденозинтрифосфат (АТФ) – вещество, което осигурява енергия на клетките.

Други изследователски групи изучават този феномен като начин за ускоряване на зарастването на рани и корекция на изгаряния на очите. Този ефект може да се окаже в състояние да намали болката и възпалението в тъканите под кожата. Други изучават дали инфрачервената светлина, насочена в мозъка на мишки с използването на оптични влакна, ще помогне при Паркинсон.

Правят се опити за прилагане на инфрачервена светлина в лечението на мъжко безплодие, тъй като сперматозоидите при нейното използване стават много по-активни.

Революционно лечение на Хепатит С получи разрешение за употреба в Европа

На 16 януари 2015 г. Европейската комисия издаде разрешение за употреба на иновативно безинтерфероново лечение за хепатит C. Резултатит...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com