Измислиха как да не се плашим от стоматолога

46487
Измислиха как да не се плашим от стоматолога
Снимка: Thinkstock

Британски учени разработиха специална поведенческа терапия, която кара деца и възрастни, които панически се страхуват от стоматолога и отлагат до последно посещението при него, да не се страхуват, става ясно от статия, публикувана в сп. British Dental Journal.

"Хората с дентофобия пият успокоителни и обезболяващи, за да се отпуснат и да позволят провеждането на лечение. Но това не им помага да се борят със страха в дългосрочна перспектива и нашата методика е насочена именно към решаване на този проблем.

Страхът от зъболекар се предава по наследство

Почти на всеки е познат страхът от посещението при зъболекаря. На колкото и години да станем на някои хора са необходими наистина серио...

Пет сесии от нашата поведенческа терапия са достатъчни такива пациенти да не се нуждаят от успокоителни при посещение на зъболекарския кабинет", казва Тим Нютън от Лондонския кралски колеж (Великобритания).

Нютън и колегите му разработили и изпробвали тази методика на практика, като наблюдавали хигиената на устата, състоянието на зъбите и поведението на няколко десетки доброволци, част от които до смърт се страхували от зъболекаря, бормашината и стоматологичния кабинет.

Като открили, че хората с дентофобия средно с 15% по-често страдали от кариес и около два пъти по-често изпитвали проблеми със здравето на устата, авторите решили да разработят методика, която да помага на такива хора да преодолеят своите страхове.

Ключов елемент в психологическите похвати бил тест, позволяващ на британските медици да установят какво именно плашело участниците в експеримента, и целенасочено да се борят с тази фобия в сесия от когнитивно-поведенчески терапии. Според Нютън голяма част от участниците се страхували или от машинката, или от болката и само малка част се страхувала от самите доктори или други стоматологични атрибути.

Зъболекари вече съществували в каменния век

Международен екип учени откриха в италианска пещера зъб, който се явява свидетелство, че стоматологията е съществувала още в каменния в...

След четири-пет сесии с психолози четири от пет участници в експеримента се избавили от необходимостта да вземат успокоителни лекарства преди зъболечение и губели страха от стоматолога.

Това според Нютън се отразява благоприятно на състоянието на цялата им уста, тъй като сега британците започнали да търсят лекар още преди болката да стане непоносима.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com