Как бактериите се съпротивляват на антибиотиците

9879
Как бактериите се съпротивляват на антибиотиците

Бактерията Bacillus cereus, която предизвиква хранително отравяне, умее да противостои на приетите методи за лечение с антибиотици. Статия по този повод е публикувана в сп. mBio.

В неблагоприятни условия бактериите образуват защитни ендоспори, позволяващи им да преживеят продължителен неблагоприятен период.

Бактерии ще произвеждат храна за космонавтите

Учените планират да изпитат на орбита генномодифицирани бактерии, които изработват захар, в качеството на автономен източник на храна з...

Когато условията на средата се подобрят, спорите прорастват, връщайки се към състояние на вегетативна клетка. По-рано се смяташе, че това е единственият механизъм за оцеляване на бактериите от вида B. cereus.

Микробиолози от Виенския ветеринарен университет за първи път са установили, че бактериите B. cereus могат да формират малки колонии. Бактериите правят това в отговор на въздействието на антибиотици от групата на аминогликозидите. Такива колонии растат по-бавно от оригиналните форми на бактериите. Те имат изменен метаболизъм и са устойчиви към антибиотици.

Откритият от учените защитен механизъм на бактериите е много важен за медицинската практика. Традиционните методи за диагностика се базират на откриването на особености на метаболизма на B. Cereus, но такъв способ не е подходящ за откриване на малки колонии, тъй като те имат метаболизъм от друг тип.

Това може да доведе до грешна диагностика и лечение. Авторите смятат, че единственият начин да се диагностицира B. Cereus е молекулярният анализ.

Откриха потенциално опасни бактерии на МКС

Биолози са анализирали проби от прах, събрани на борда на МКС, и са стигнали до извода, че на станцията са проникнали потенциално опасн...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com