Какво представлява вирусът Зика?

11358
Какво представлява вирусът Зика?

Разпространението на вируса Зика стана широко обсъждана тема през последните две седмици не само в Южна Америка и САЩ, но и по цял свят.

Как се предава вирусът, каква заплаха представлява той за бременните жени и защо не се препоръчва на жените от Южна Америка да забременяват до 2018 г.?

Бразилия включи военни в борбата с опасни комари

Федералното правителство на Бразилия изпрати военни подразделения за борба с комарите от вида Aedes aegypti, разпространяващи вируса зи...

Световната здравна организация (СЗО) разпространи през януари информационен бюлетин с подробно описание на вируса Зика. За първи път той е открит при макаци резус в Уганда през 1947 година при мониторинг на горските форми на жълтата треска. След това, през 1952 година, вирусът е установен при хора в Уганда и в Танзания.

Симптоми на болестта

Повишена температура, обрив, конюнктивит, болки в мускулите и ставите, отпадналост и главоболие. Те обикновено са слабо изразени и се запазват в продължение на 2-7 дни.

В кои страни е разпространен вирусът?

Огнища на болестта, предизвикана от вируса Зика, са регистрирани в Африка, Северна и Южна Америка, Азия и Тихоокеанския район. Както съобщава The Washington Post, в САЩ вирусът е бил открит у "повече от 12 души".

Комари мутанти ще се борят с маларията

Американски учени въведоха нов вид генномодифицирани комари, способни да противостоят на организмите, предизвикващи малария – едн...

Как се разпространява вирусът?

Преносители на Зика се явяват обитаващите тропическите региони комари от рода Aedes, основно от вида Aedes aegypti. Най-често те хапят сутрин, привечер и нощем. В бюлетина на СЗО не се споменава дали болестта може да се предава от човек на човек, но такава вероятност не се изключва от Центровете по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. По-конкретно те съобщават за един случай на вероятно предаване на вируса по полов път и един случай при преливане на кръв.

Опасност за бременните жени

Вирусът Зика може да се предава от бременната жена на бебето в нейната утроба. Случаи на предаване на вируса с кърмата не са регистрирани.

Разбраха защо комарите предпочитат някои хора повече

Комарите харесват едни хора повече от други, а ново изследване на Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина предполага, че т...

За разлика от възрастните хора, които понасят заболяването сравнително леко, бебетата се появяват на бял свят с микроцефалия. Това е заболяване, при което детето се ражда с много малки размери на черепа и главния мозък при нормални размери на другите части на тялото. В Бразилия, където са инфектирани вече повече от 1 милион души, са се родили около 4000 деца с микроцефалия. Регистриран е и първият случай на раждане на дете с това заболяване в САЩ.

Във връзка с тази ситуация на жените от Южна Америка се препоръчва да не забременяват до 2018 година. Най-строга се оказала забраната в Салвадор. Сложността се заключава в това, че в тази страна мнозина се отнасят негативно към контрацепцията.

Летни олимпийски игри в Бразилия

През лятото на 2016 година в Рио де Жанейро ще се проведат Олимпийски игри. Тъй като в тази страна са фиксирани най-много случаи на зараза с вируса на Зика, всички желаещи да се отправят на това мероприятие следва да спазват някои мерки за безопасност.

- Да използват репеленти.

Тигрови комари летят в Пловдив

Особено опасните тигровите комари вече са и в Пловдив. Наличието им е доказано, предупредиха от Районната здравна инспекция, съобщи m...

- Да носят дрехи (желателно в светли тонове), покриващи колкото се може по-голяма част от тялото.

- Да използват противокомарни мрежи и да затварят всички прозорци и врати.

- Да избягват всякакви места за размножаване на комари, да почистват или покриват съдовете, в които може да се събира вода – кофи, саксии, автомобилни гуми и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com