Китайско растение срещу всички болести

15330
Китайско растение срещу всички болести

Изследователите от Центъра "Джон Инес" са изяснили, че растението, известно като байкалски шлемник (Scutellaria baicalensis) и прилагано в китайската медицина, произвежда вещества, които могат да помогнат в борбата срещу рак и болести на черния дроб. Изследването е публикувано в сп. Science Advances.

Предишни изследвания са установили, че съдържащите се в корените на растението органични вещества, наречени флавони, оказват не само противовирусно и антиоксидантно действие, но също са способни да убиват злокачествените ракови клетки, оставяйки здравите клетки незасегнати. В експерименти с животни е установено, че флавоните действително спират растежа на туморите.

С чесън българка се спаси от рак

С комбинация от химиотерапия и извлек от чесън и билки – мащерка, маточина, чубрица плюс спирт, Наташа Вълкова успява да се излек...

Интересно е, че няколко съединения от групата на флавоните – вогонин и байкалин – имат особености, които ги отличават от другите подобни вещества. В тях отсъства хидроксилна група, макар че в синтеза на флавоните тя обикновено участва, и не е известен нито един ензим, който да я отстранява от тези съединения.

В новото изследване химиците крачка по крачка изучавали всевъзможните биохимични реакции, които могат да играят роля в синтеза на вогонин и байкалин. Учените изяснили, че един от тези строителни елементи не се явява нарингелин с въпросната хидроксилна група, а лишеният от нея кризин.

Последният се явява стимулатор на синтеза на тестостерон при животните и често се прилага за възстановяване на хормоналния баланс. Това съединение притежава също така редица противотуморни свойства.

Според учените разбирането на биохимичните пътища на синтеза на флавони ще позволи да се получават тези полезни вещества в количества, достатъчни за бъдещи изследвания и разработка на ефективни съвременни лекарства, допълва Lenta.ru.

Революционен препарат срещу рак създадоха в Русия

Руски препарат срещу рак е преминал успешно изпитания на животни, включително маймуни, от 2015 до началото на 2016 година. На този ета...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com