Микроб възпрепятства развитието на кариеса

6059
Микроб възпрепятства развитието на кариеса
Снимка: Thinkstock

Биолози от САЩ са открили необичайни микроби в микрофлората на човешката уста, които сами могат да се борят с кариесните микроби, става ясно от статия, публикувана в сп. Applied and Environmental Microbiology.

"Тези бактерии, разлагащи аргинин и други киселини, могат да станат "мишена" за терапии, подобни на пробиотиците за микрофлората на стомашно-чревния тракт. Ние можем да въведем пробиотик в организма на здраво дете или възрастен човек, които са предразположени към развитието на кариес. И да ги защитим от разрушаване на зъбите, като подпомогнем растежа на тези микроорганизми", казва Робърт Бърн от университета на Флорида.

Едва 8% от 18-годишните са без кариеси

На 18-годишна възраст младежите в България имат средно по 6 кариеса. Още на 5-6 годишна възраст децата имат средно близо 4 кариеса. Д...

Бърн и колегите му изучили образци от зъбен камък от зъби на няколко души, които не страдали от кариес, независимо от пренебрежението на хигиената на устата. Учените изяснили, че в устната кухина обитава необичаен щам стрептококи – паразитни бактерии. Именно бактериите от този щам играят ролята на "чистачи" и "полицаи" в нашата уста. Необичайният щам все още няма название и учените го наричат А12.

Както обясняват биолозите, кариесът се появява на повърхността на зъбите поради жизнената дейност на друг тип стрептокок – Streptococcus mutans. Тези бактерии отделят голямо количество киселини в слюнката и върху повърхността на зъбите.

Поради повишената киселинност на слюнката "циментът", който слепва зърната на емайла едно с друго, постепенно се разяжда и на повърхността на зъба се появяват микропукнатини. В пукнатините се заселват нови колонии бактерии, зъбът започва да се разрушава и се образува кариес.

Авторите на статията са открили, че А12 пречи на размножаването на Streptococcus mutans и отделяните от тях киселини. Експерименти са установили, че бактериите "полицаи" отделят водороден пероксид и редица специални ензими, които блокират производството на белтъци в кариесните микроби.

Японците се справиха с кариесите завинаги

Има ли човек, който да не се е сблъсквал с неприятните кариеси? Няма, както няма такива, които да обичат да ходят по зъболекари. Е, япо...

Освен това А12 нормализира киселинно-алкалния баланс. Учените смятат, че изучаването на А12 ще ни помогне да разберем как можем да стимулираме растежа на тези микроби и да ги накараме по-активно да потискат Streptococcus mutans и другите кариозни бактерии.

В бъдеще Бърн мечтае човечеството да може да се бори с кариеса с помощта на обикновени хапчета с култури А12 и стимулатори на техния растеж, отбелязва РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com