Морските продукти пазят от болести на мозъка

6701
Морските продукти пазят от болести на мозъка
Снимка: iStock/Guliver

Специалистите прогнозират нарастване на броя на пациентите с Алцхаймер и други дегенеративни заболявания в близките десетилетия. Учените засега все още търсят начини за лечение на старческото слабоумие, но не по-важна крачка в борбата със страшните невродегенеративни болести се явяват профилактичните мерки. И една от тях е храненето.

Изследване, проведено от служителите на Медицинския център на университета Ръш в Чикаго, е установило, че възрастните хора с високо ниво на употреба на морски продукти имали по-малко патологии в мозъка в сравнение с тези, които ядяли малко морски дарове или изобщо ги игнорирали в храненето. На свой ред добавките с рибено масло не давали такъв ефект.

Епидемия от Алцхаймер заплашва света

Светът е на прага на епидемия от Алцхаймер, предупреждават учени. Според тях до 2050 г. 106 млн. души ще са болни от коварната болест, ...

Изследователите изучили образци от мозъчна тъкан на възрастни хора, починали в периода от 2004 до 2013 г. Средната възраст на участниците в изследването в момента на смъртта била около 90 години, 67 процента от тях били жени. Учените разполагали с данни за менюто на тези хора.

Станало ясно, че в мозъка на тези, които се хранели с морски продукти един или повече пъти седмично, имало по-малко плаки (характерен признак на Алцхаймер) в сравнение с тези, които употребявали малко риба или изобщо не употребявали.

Изследователите отбелязват, че морските продукти помагали на хора с вариант на гена APOE, свързан с повишен риск от развитие на Алцхаймер.

За да има полза за здравето, е необходимо повече от два пъти седмично да се яде риба, отбелязват изследователите. В същото време учените се затрудняват да кажат какви именно морски продукти могат да се смятат за най-полезни като защитни средства.

Загубата на чувство за хумор може да сочи начало на Алцхаймер

Неразбирането на тънкия хумор и абсурдните шеги и внезапната загуба на чувство за хумор и умението да се посмееш над себе си може да е ...

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com