Първи симптоми на Анорексия нервоза

202634
Първи симптоми на Анорексия нервоза
Бъдете нащрек за всеки един признак, за да се справите с проблема навреме

Броят на момичетата около и под 16 годишна възраст, които са били приемани в болница с тежката диагноза анорексия, се е увеличил с 80% за последните 10 години, сочат резултатите от проучване.

Дали заради представата, която медиите изграждат за идеални женски пропорции, или заради киноиндустрията, която ни залива с перлени фалшиви усмивки и скъпи дрешки. Дали заради проблеми в семейството, или в училище. Анорексията се оказва повече от сериозна заплаха за подрастващите, чието желание за достигане на имагинерния „идеал” се превръща в мания. Но това не е като манията с компютърните игри, не е като пристрастяването към цигарите, или пушенето на марихуана. Тази мания е с фатален край, който може да бъде избегнат, само ако се обърне сериозно внимание още при първите признаци на заболяването. Ето за какво трябва да са нащрек родителите:

постоянен страх от напълняване;

драматична загуба на теглото;

погрешна представа за собственото тегло;

• сурови диети и усилени физически упражнения;

чувство за паника след минимално напълняване;

спиране на менструацията най-малко 3 последователни месечни цикъла;

Още преди появата на тези симптоми, щом детето ви започне да проявява желание за редуциране на теглото си, трябва да ви светне голямата червена лампичка и да следите под лупа всичко, което то прави за тази цел. Ако се насочи към спортуване и движение, би било чудесно, но в повечето случаи юношите спират рязко прием на всяка храна, която считат за калорична. Преди да започне да изгражда само хранителния си режим, дайте съвет на младата девойка (или момче) кои храни да намали, как да го направи и защо. Разкажете й за заболяванията, които може да си причини, ако не се храни правилно. Стреснете я, за да бъде внимателна в изборите, които ще взима оттук-нататък.

Не забравяйте, че анорексията е заболяване, което пряко засяга психическото състояние на вашето дете, така че подхранвайте самочувствието му ежедневно с комплименти за външния вид, за постиженията в училище и се опитайте да бъдете негов приятел в този момент. Детето трябва да знае, че вие сте на негова страна, за да не започне да крие информация от вас. Спечелете доверието му.

Не позволявайте свалянето на килограми и следенето на приема на калории да достигнат до маниакално състояние. Веднага щом влезе в нормалните граници на съотношението тегло-височина, трябва да сложите край на строгия хранителен режим. Обяснете какво означава индекс на телесна маса и как се изчислява. Когато детето ви достигне нормалното си тегло, но продължава да иска да сваля още килограми, продължава да не се чувства добре тялото си, да се гледа постоянно в огледалото с намръщена физиономия, да не яде пред вас, а да казва, че вече е яло, или да връща храна, то е най-добре да потърсите помощ от специалист. Анорексия нервоза е заболяване, при което индексът на телесната маса става 18,5 или по-нисък. Това е нещо, което не трябва да забравяте.

Можете да помогнете на своя тийнейджър да преодолее проблемите си, като му оказвате безпрекословна подкрепа, грижите се за самочувствието му и му давате съвети само тогава, когато е уместно. Психическото състоянтие на момичетата и момчетата в тази възраст е прекалено крехко, за да понесат категорични наставления, строги забрани или висок тон. Заедно можете да надвиете заболяването!

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com