Откриха нови гени, увеличаващи опасността от диабет

10879
Откриха нови гени, увеличаващи опасността от диабет

Учени откриха гени, които драматично увеличават опасността от диабет. Пробивът може да помогне за създаването на прости и евтини лекарства срещу животозастрашаващото заболяване.

С новооткритите десет гени общият брой на гените, свързани с развиването на диабет, стана над 60 и те представят по-цялостна картина на биологичните процеси, характеризиращи диабета от втори тип.

Вдигането на тежести понижава риска от диабет при мъжете

Учени откриха нова причина за мъжете да поддържат тонизирано тяло - то може значително да понижи опасността от диабет. Редовната трени...

Учените, начело с изследователи от Оксфордския университет, Харвардския университет, Масачузетския технологичен институт и университета в Мичиган, изследвали вариации, които често се появяват в нашето ДНК и може да имат някаква връзка с диабета от втори тип.

"Трудно е да се открият нови лекарства за диабет без първо да имаме разбиране за това какви биологични процеси в тялото да атакуваме. Откритието ни приближава към тази цел", казва ръководителят на изследването проф. Марк МакКарти от Оксфордския университет.

Ако не се лекува, диабетът може да причини редица проблеми като сърдечно заболяване, инсулт, увреждане на нервите и слепота. За целите на новото изследване учените анализирали ДНК на близо 35 000 души с диабет от втори тип и на 115 000 души, които не били болни.

"Това наистина е вълнуващо първокласно изследване. То трябва да ни помогне да създадем нови лекарства, които могат да бъдат пригодени към отделния пациент", казва д-р Иън Фрейм, директор на Центъра за изследване на диабета във Великобритания.

Сиренето намалява риска от диабет

Учени откриха, че рискът от развитие на диабет тип 2 е по-малък с 12%, ако обичате сирене. Вероятността от развитие на захарен диабет ...

Следващата стъпка е да се създаде пълна картина на генетичните промени, предизвикващи диабет от втори тип, чрез пълно проследяване на ДНК. Проф. МакКарти ръководил изследване, което проследило пълния геном на 1400 души с диабет и на 1400 души без диабет. Първите резултати ще бъдат оповестени догодина.

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com