Обвиняват солариумите за всички видове рак на кожата

25415
Обвиняват солариумите за всички видове рак на кожата

Солариумите, които вече бяха обвинени, че улесняват меланома (сериозен злокачествен рак на кожата), увеличават риска и от по-леката форма на кожен карцином, особено сред младите хора, според ново проучване, публикувано в сряда.

Най-често срещаният рак при хората - кожният карцином, който се отразява на външния слой на кожата - като цяло е с добра прогноза за лечение, но неговият характер и рецидивите му, все пак са проблем на общественото здраве. Честотата му непрекъснато се увеличава поради по-голямата продължителност на живота и навиците, особено многократното излагане на слънце.

Помощ! Акне...

Акнето е изключително разпространен кожен проблем както сред младежите, така и сред хората в по-зряла възраст. Появява се най-вече на ...

Американски учени прегледали резултатите от поредица от проучвания, проведени от 1977 г. насам на 80 000 души от шест страни и открили връзка между солариумите и два вида кожни карциноми, предаде БГНЕС.

Рискът се увеличава с 29% за базално-клетъчния карцином, най-често бенки, и се развива в местен и с 67% за плоскоклетъчния карцином, който може да се превърне в инвазивен и да даде метастази.

Според изследователите от университета на Сан Франциско, излагането на ултравиолетови лъчи преди навършване на 25-годишна възраст, представлява най-голям риск.

Само в САЩ солариумите могат да са причина за около 170 хиляди нови случая на кожен рак годишно.

Дихателните проблеми се влошават през есента

Рязката промяна във времето предразполага към изостряне на заболявания като астмата и хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ),...

В изследване, публикувано през юли миналата година, бе направено заключението, че 5,4% от новите случаи на меланом, диагностицирани всяка година в Западна Европа, биха могли да бъдат свързани с използването на соларни кабини, особено сред младите хора.

Последното проучване "осигурява допълнително убедителни доказателства, че излагането на изкуствена ултравиолетова светлина играе роля в трите основни вида рак на кожата", съобщават от своя страна две австралийски изследователки в редакционната статия, придружаваща проучването.

"Европейският съюз трябва да последват примера на САЩ и да се въведе данък върху солариумите", убеден е Уилям Саймън, изследовател от Северозападния университет в Чикаго.

Ултравиолетовите кабини бяха класифицирани през 2009 г. от Световната здравна организация като "канцерогенни".

Климатикът е враг на кожата

Климатикът трайно се настани в домовете и офисите ни. Забелязахте ли вече ефектите върху кожата и косата си? Температурата на въздуха ...

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com