Нов вирус е способен да предизвика епидемия

5234
Нов вирус е способен да предизвика епидемия

Епидемиолози са открили вирус, аналогичен на този, който е предизвиквал атипична пневмония през 2002 година. Изследването е публикувано в сп. PNAS.

Вирусът с названието WIV1-CoV е способен да се свързва със същите рецептори, както и SARS, станал причина за атипичната пневмония.

САЩ предупреждават за епидемия от зика

САЩ призоваха бременните жени за избягват пътувания до Гвиана, Мартиника и десетина други страни, засегнати от епидемия от зика &nda...

Учените от университета на Северна Каролина казват, че новият вирус, открит у прилепи, се възпроизвежда добре в изкуствени тъкани на човешки дихателни пътища, а това значи, че теоретично може да порази много хора.

„Ако сме честни, този вирус може никога да не се добере до човека, но ако се добере, то WIV1-CoV може да стане причина за нова епидемия със сериозни последствия за здравето на хората и глобалната икономика“, казва Винет Менакери, ръководител на изследването.

Антителата, които по-рано са прилагани срещу SARS, се оказали ефективни и срещу новия вирус. Но съществуващите ваксини няма да помогнат в профилактиката срещу WIV1-CoV поради малките разлики в строежа на коронавирусите.

Първите случаи на зараза с вируса на атипичната пневмония се появиха в Китай, вирусът инфектира около 8000 души през 2002 година, от които починаха около 800 души.

Епидемия от Алцхаймер заплашва света

Светът е на прага на епидемия от Алцхаймер, предупреждават учени. Според тях до 2050 г. 106 млн. души ще са болни от коварната болест, ...

Вирусът се предаваше по въздушнокапков път. Той поразяваше белите дробове, предизвиквайки белодробна недостатъчност, и отслабвайки имунитета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com