Отбелязваме "Освети в синьо" за Международния ден за информираност за аутизма

5228
Отбелязваме "Освети в синьо" за Международния ден за информираност за аутизма
Снимка: БГНЕС

Стотици сгради по света тази вечер ще бъдат осветени в синьо по повод Международния ден за информираност за аутизма. В България "Освети в синьо" се отбелязва няколко поредни години с осветяването на знакови сгради в столицата и страната. 

В Зоологическата градина в София ще се състои детски панаир с творчески ателиета. От 11.00 до 15.00 ч. около сцената в зоопарка ще бъдат разположени осем работилници. Децата ще могат да рисуват животните, а картините им ще бъдат събрани за изложба, предаде БНР.

Ани Андонова, директор на социалния център за интеграция на деца с аутистични проблеми, подчерта, че ателиетата ще са безплатни за всички деца, които пожелаят да се включат.

Живот с аутизъм: Историята на една майка

Днес, 2 април, е Световният ден за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма. За все повече родители този ден ст...

"Нещата са много вече различни с началото, когато ние стартирахме 2003 година. Тогава нищо не се знаеше за аутизма. Никой не беше чувал и дори не искаше да говори за тази тема. Към настоящия момент трябва много неща още да се променят, но ние виждаме, че обществото се е променило. Дори личните лекари вече знаят, могат да насочват по-лесно. Това е идеята на 2 април - да покажем, че тези хора съществуват. Те са между нас. Успяхме да ги изкараме на светло", каза Андонова. 

Напоследък все повече се проявяват аутистичните проблеми, твърди Весела Пелова - главен логопед на Ресурсния център във Враца, и цитира данни, според които в някои страни преди 20 години такива случаи са били при едно на 10 000 новородени, а миналата година при едно на 80.

"По данни на родителски организации, в България са около 16 000 деца и лица с аутистични проблеми. На територията на Враца децата са около 30. Това съвсем не изчерпва същинската бройка. За съжаление в България няма единен регистър, който обхваща децата и лица възрастни с аутистични проблеми. Аутизмът е състояние, в което най-общо казано има проблеми в социалната комуникация. Обществото не е добре настроено към тези деца. Много често поради непознаване са склонни да им лепят етикети, които са неподходящи", заяви Весела Пелова. 

В синьо ще бъде осветена сградата на читалището в центъра на Враца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com