Парадокс: Излишното тегло може да е полезно

17111
Парадокс: Излишното тегло може да е полезно
Снимка: Thinkstock

Американски учени са открили, че хората с наднормено тегло често са по-здрави от тези, чието тегло е в нормата. Лекарите обаче не могат да дадат обяснение на този статистически факт.

До сензационните изводи, които опровергават наслагваното с години мнение за вредата на излишните килограми, стигнали едновременно няколко специалисти. Сред първите се оказал работещият в щата Луизиана кардиолог Карл Лави. Той събрал статистика от своята лекарска практика и се опитал да публикува съответна книга, но цяла година материалите му били отхвърляни като "прекалено неправдоподобни".

По-малко калории не спрели епидемията от затлъстяване

За последните 30 години човечеството е намалило употребата на калории с 20%, но така или иначе това не е спряло резкия ръст на количест...

Книгата The Obesity Paradox ("Парадоксът затлъстяване") най-после видяла бял свят и междувременно се появили резултатите от десетки други изследвания, които потвърждават необичайните твърдения.

Специалистите казват, че излишното тегло е способно да защити от голямо количество медицински проблеми, включително от пневмония, инсулт, рак, хипертония и болести на сърцето.

Критиците на това мнение са представители на американските Центрове по контрол и профилактика на заболяванията. Опирайки се на собствена статистика, която се смята за авторитетна, медиците искали да докажат грешността на идеята за ползата от излишните килограми. Но дори не успели да опровергаят данните, събрани официално в продължение на много години по различни щати на САЩ.

Не става дума за безспорната полза от затлъстяването, но въпросът не е толкова еднозначен, както се опитват да го изкарат диетолозите. По-конкретно не подлежи на съмнение фактът, че излишното тегло увеличава риска от получаване на диабет, сърдечносъдови заболявания, рак и редица хронични заболявания. Но това е справедливо само в случай на рязко натрупване на тегло.

Откриха неочаквана причина за затлъстяването

Шумът от автомобилния трафик има връзка с наддаването на тегло. Според заключенията на изследване, публикувано в онлайн изданието на ...

Оказва се, че излишните килограми удължават живота на хората от по-старшата възраст и на тези, които отдавна имат едни или други заболявания. Статистиката показва, че рискът от смърт от тези заболявания в дадената категория хора е с 6% по-малък, отколкото при тези, чието тегло е в нормата.

Медиците подчертават, че върху вероятността от развитие на сърдечносъдови заболявания влияят множество фактори, като тясна връзка между теглото и болестта е била фиксирана само при хора с тежка степен на затлъстяване.

И независимо че всички тези изводи вече не се подлагат на съмнение (трудно е да се спори със статистиката), лекарите не могат да обяснят "парадокса затлъстяване". Изказано било предположение, че пълните хора се разглеждат като "рискова група" и затова получават повече медикаменти, но фактически те по-рядко от всички ходят на лекар.

Засега няма други версии, които да обясняват убедително по-голямата продължителност на живота при болните с излишно тегло.

Разделение и в затлъстяването - на шест типа

Учени установиха, че могат да разделят затлъстелите хора в света на шест типа, пише БГНЕС, позовавайки се на "Индипендънт". Проучванет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com