Признаха кафето за полезна напитка

7296
Признаха кафето за полезна напитка
Снимка: IStock/Guliver

Ежедневната употреба на 6 стандартни чашки кафе снижава риска от развитие на множествена склероза. Поради тази причина медиците препоръчват на млади и възрастни да пият кафе за профилактични цели.

Изследването на авторите е публикувано в Journal of Neurology Neurosurgery&Psychiatry.

Учените не откриха вреда за сърцето от кафето

Редовната употреба на кафе и кофеинсъдържащи продукти не води до учестяване на сърцебиенето и развитието на аритмия, според учените от ...

Учените обясняват препоръките си със следните причини. Кофеинът, съдържащ се в напитката, притежава невропротекторни свойства и и може да потисне образуването на химични съединения, участващи във възпалителните реакции, свързани с възникването на множествена склероза. Медиците са провели две репрезентативни изследвания.

В първото били наблюдавани 1620 възрастни с множествена склероза и 2788 здрави хора от Швеция, а във второто – 1159 възрастни с множествена склероза и 1172 здрави хора от САЩ. В първото изследване на участниците е било предложено да дадат количествена оценка на обемите на ежедневно изпиваното кафе за времето от 15-19 до 40 години.

Във второто изследване участниците били запитвани за максимално употребяваните чаши кафе. Тези, които всеки ден пиели по една или няколко чашки, трябвало си спомнят кога са започнали да употребяват кафе редовно. В работата си учените са провели оценка на влиянието на употребата на кафе върху развитието на множествена склероза.

Данните от Швеция са установили, че рискът от развитие на множествена склероза при тези, които ежедневно пиели по шест каши кафе през последните пет-десет години, бил с 28-30 процента по-нисък, отколкото при тези, които не са употребявали напитката. Аналогични резултати е показало и изследването, проведено в САЩ.

Как се прави кафе в Космоса (ВИДЕО)

Как да си направиш чашка ароматно, топло кафе в Космоса? Първо, за начало ще се наложи да се мине без чашка. Второ, кафето ще бъде макс...

Учените отбелязват, че не са сигурни в пряката връзка между ниския риск от развитие на множествена склероза и употребата на кафе. В същото време, както отбелязват медиците, изследвания, проведени на животни, сочат ползата от употребата на кафе за профилактика на невродегенеративни заболявания (Алцхаймер и Паркинсон).

Множествената склероза е свързана с поражение на обвивките на гръбначния и главния мозък, чиито нервни тъкани се заменят със съединителни. Като причини за заболяването се назовават вирусни или бактериални фактори. В света броят на хората с множествена склероза превишава два милиона души.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com