Първа универсална ваксина срещу ебола

4708
Първа универсална ваксина срещу ебола
Снимка: Gettyimages

Американски молекулярни биолози и медици заявиха за успешно изпитание на първата многоцелева ваксина срещу ебола, способна да неутрализира двата най-опасни щама на този вирус, става ясно от статия, публикувана в сп. Scientific Reports.

"Универсалната имунотерапия, работеща срещу различни щамове на вируса ебола, ще стане сериозното постижение за нас, тъй като сега не можем да предскажем кой от петте щама на патогена ще предизвика следващата епидемия.

22 000 деца в Африка останаха сираци заради ебола

Заради епидемията от заболяването, причинено от вируса Ебола, 22 000 деца в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне са останали сираци. Това съоб...

Освен това ваксината може да се използва за профилактични цели за защита на медици, работещи с пациенти с ебола", казва Джонатан Лей от университета Йешива в Ню Йорк.

Лей и колегите му вече няколко години работят над създаването на различни ваксини и препарати срещу ебола, способни да защитят човека от зараза и да минимизират риска от смърт.

От момента на откриването на ебола през 1976 г. учените са изяснили, че съществуват не един, а пет разновидности на този вирус. Най-опасните сред тях са два подвида – заирска ебола, виновна за епидемията през 2014 година, и суданска ебола, която в миналото е предизвиквала големи огнища. Трите други щама – Рестън, Тай Форест и Бундибугио – не са предизвиквали мащабни епидемии и се срещат предимно сред шимпанзетата и прилепите.

За последните две години биолозите, отговаряйки на призивите на медиците, са разработили няколко експериментални ваксини срещу ебола и всяка от тях е способна да се справи само с първия щам на вируса, но не и със суданската разновидност и другите щамове. Това значително ограничава тяхното приложение в борбата с новите огнища на треската.

Нова жертва на ебола в Либерия след края на епидемията

Болен от ебола тийнейджър от Либерия е починал вчера, съобщиха властите в африканската страна. Това е първият случай на жертва на смърт...

Екипът на Лей частично решил този проблем, като създал нов тип антитела, способни да се борят с вируса на заирската и суданската разновидност.

Учените вече работят над създаването на нова версия, която да неутрализира три щама – Заир, Судан и Бундибугио, както и вируса на Марбургската треска, която е еволюционно близка до ебола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com