Рибеното масло предотвратява шизофрения

15205
Рибеното масло предотвратява шизофрения

12 седмици употреба на омега-3 мастни киселини, известни също като рибено масло, могат значително да снижат риска от развитие на шизофрения при тийнейджърите, твърдят изследователи.

Международен екип учени е изучавал действието на омега-3 върху психическите разстройства в продължение на 7 години. Резултатите са публикувани в сп. Nature Communications.

Пушенето увеличава риска за развитие на шизофрения

Според проучване на екип изследователи от Кралския колеж в Лондон пушенето може да има сериозно влияние върху развитието на шизофрения,...

Тъй като предразположеност към шизофрения се появява още в тийнейджърска възраст, обект на изучаването станали млади хора на възраст от 13 до 25 години.

Учените отдавна знаят, че при психически разстройства в организма на човека се отбелязва недостиг на мастни киселини омега-3 и омега-6. Но сега експериментите показали, че употребата на омега-3 на свой ред снижава риска от развитие на заболяването.

Първите резултати бил получен от учените през 2010 година – омега-3 предотвратили възникването на нови епизоди душевни разстройства при доброволците за около година. По-късно изследователите се убедили в дълготрайния ефект на рибеното масло.

При 71 от 81 участници в изследването ефектът от употребата на омега-3 продължил повече от 5 години. Едва 9,8% от приемалите омега-3 доброволци не устояли пред заболяването. Но в другата група, в която младите хора приемали плацебо, развитието на болестта било на ниво 40%.

Учените установиха причините за шизофренията и 8 нейни разновидности

Шизофренията има осем разновидности, като всяка една от които е обусловена от своя вид генетично разстройство. До този извод са стигнал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com