Шопингът с отстъпка като дневна доза окситоцин

9112
Шопингът с отстъпка като дневна доза окситоцин
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Независимо че лятото се смята за най-безгрижното време от годината, когато положителните емоции рязко вземат връх, мнозина от нас не могат да се избавят от мрачното настроение.

Причината за това често е недостигът на окситоцин в организма, наричан още хормон на щастието. Колкото и да е странно, този проблем може да се реши с промоции и отстъпки.

Шопинг терапия – плюсове и минуси

Диетолозите доказаха, че по загуба на калории шопингът е сравним с фитнеса. Километрите, които навъртат жените, обикаляйки магазините и...

Професорът по невроикономика д-р Пол Зак от университета на Клермонт (САЩ) е установил, че използването на промоционални кодове по време на онлайн шопинг повишава нивото на окситоцин в кръвта с 38%. Тоест най-приятно за нас в процеса на шопинг се явява не покупката, а наличието на отстъпка за стоката, която се възприема като подарък от нашия мозък.

"Изследването показва, че промокодът ни прави щастливи, сваля стреса и намалява тревожността. Освен това трудно е да повярваме, но е факт – получаването на промокод за организма е по-приятно от получаването на подарък", отбелязва Зак.

За установяване на тази корелация ученият провел експеримент, в който група доброволци правели онлайн покупки. Разликата била само в това, че на едната половина от участниците бил предоставен промокод за отстъпка от 10 долара, а на другата – нищо.

Това значително повлияло на състоянието на първата група, при която се наблюдавали намаляване на честотата на дишане с 32%, забавяне на сърцебиенето с 5% и намаляване на изпотяването на дланите 20 пъти. Като цяло участниците в тази група се чувствали с 11% по-щастливи в сравнение с тези, които не получили промокод.

Откриха лекарство срещу шопинг мания

Хапче за Алцхаймер ще помага на пристрастените към шопинга жени да се отърват от вредния навик да разграбват модните бутици. Лекарство...

Измененията били фиксирани с измерване на нивото на окситоцин в кръвта, с електрокардиограми и тестове.

Резултатите от експеримента свидетелстват, че промокодовете и купоните действително стимулират производството на окситоцин в организма – той се повишава с 38%.

За сравнение танците увеличават количеството окситоцин само с 11%. Освен това било установено, че повишаването на нивото на хормона на щастието при използване на промокодове е доста по-значително, отколкото при целувките.

 

Моногамията зависи от "любовния хормон" окситоцин

Моногамията при хората зависи от "любовния хормон" окситоцин, който помага за създаването на връзката между майката и детето, съобщи ЮП...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com