Социофобията се явява следствие от излишък на серотонин

16570
Социофобията се явява следствие от излишък на серотонин
Снимка: Thinkstock/Guliver

Изследователи от университета на Упсала (Швеция) са изяснили, че причина за социофобията се явява излишъкът на серотонин – хормон, участващ в регулирането на паметта, съня, поведенческите и емоционалните реакции. Резултатите от изследванията опровергават съществуващата теория за лечение на повишена тревожност и социални фобии.

Изследователите начело с професорите Матс Фредериксън и Томас Фюрмарк измерили скоростта на предаване на химичен сигнал и ниво на серотонин в мозъка на група доброволци. Резултатите от експеримента са публикувани в сп. JAMA Psychiatry.

Инфрачервената светлина ускорява заздравяването на клетките

Прилагането на инфрачервена светлина върху кожата и клетките им дава моментален прилив на енергия, което може да помогне в зарастването...

Установено било, че в амигдалата на участниците, страдащи от социални фобии, се изработва серотонин в излишно количество, което става една от главните причини за социофобията.

По-рано се смяташе, че нивото на серотонин при такива болни е прекалено ниско, затова за лечение се използваха селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs). Сега този метод на лечение трябва да бъде преразгледан, тъй като той може само да задълбочи психическото разстройство.

Излишъкът от серотонин или серотонинов синдром, предизвиква повишена тревожност, панически атаки, епилептични припадъци, тремор и нарушение на вегетативната функция на организма. През 2002 година системата по установяване на токсични ефекти в САЩ е изяснила, че при 28% от хората, на които са изписани препарати SSRIs, са открити сериозни токсични ефекти. Установено е също, че понижените нива на серотонин могат да доведат до депресия.

 

Мистериите на Слънчевата система

Дори да са ви известни всички тайни на нашата Слънчева система, оказва се, че те нямат чет. Да се опитаме да надникнем в най-загадъчнит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com