Учените говорят за генетична опасност от вегетарианството

7565
Учените говорят за генетична опасност от вегетарианството
Снимка: iStock/Guliver

Молекулярни биолози от Корнуелския университет (САЩ) съобщават за негативни последствия от вегетарианската диета.

Учените са получили преки доказателства за повишен риск от развитие на рак на дебелото черво и сърдечносъдови заболявания сред нейните привърженици. Изследването е публикувано в сп. Molecular Biology and Evolution.

Вегетарианството ще спаси милиони човешки животи до 2050 г.

Милиони човешки животи могат да бъдат спасени всяка година, ако хората приемат вегетарианския начин на хранене, показва ново проучване,...

Възпалителните процеси при привържениците на вегетарианската диета може да се провокират от нарушена обмяна на веществата, свързани с ненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6.

Учените са стигнали до този извод, след като изследвали генома на популацията на вегетарианци и месоядни от различни страни.

Около 70% от жителите на град Пуна (Индия) са вегетарианци, докато 20% от жителите на щата Канзас (САЩ) се смятат за месоядни. Тези диетични пристрастия в популациите се дължат на традиции и се проследяват у няколко поколения.

Използвайки данните на 1000 Genomes Project, учените открили в гена FADS2 у представителите на първата популация мутацията rs66698963. Този участък от ДНК на човека отговаря за създаването на дълговерижни молекули полиненаситени киселини, по-конкретно арахидонова киселина (омега-6 ненаситена мастна киселина).

Болест ли е вегетарианството?

Вегетарианците по света изпаднаха в шок, когато разбраха, че Световната здравна организация ги е обявила за хора с психични проблеми. ...

Нарушението на баланса на това съединение в организма води до повишен риск от развитие на рак на дебелото черво и сърдечносъдови заболявания. Мутацията rs66698963 се оказва благоприятна за вегетарианците, чийто организъм синтезира това вещество от растителни предшественици.

Ако балансът на омега-6 се наруши, при вегетарианците (за разлика от месоядните) се повишава рискът от развитие на възпалителни процеси.

Особено опасни са мутациите rs66698963 за привържениците на морската диета, богата на риба (по-конкретно гренландските ескимоси). Учените продължават изследванията, допълва Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com