Учените постигнаха големи успехи в лечението на парализа

2623
Учените постигнаха големи успехи в лечението на парализа

Учените от университета на Нов Южен Уелс в Австралия успяха да превърнат костни и мастни клетки на възрастни хора в стволови клетки, които са способни към регенерация на всякакви тъкани, включително счупен гръбначен стълб. Статията е публикувана в сп. PNAS.

По думите на авторите новият метод позволява да се получат индуцирани мултипотентни стволови клетки (iPS), или както ги наричат още – прогениторни клетки, които са способни да се превръщат в определен тип тъкани. Подходът бил тестван успешно на мишки, а първите изпитания на хора започват през 2017 година.

Със стволови клетки може да се възстановява изгорено око

Учените направиха истински пробив в офталмологията, отглеждайки роговица от много рядък тип възрастни стволови клетки, взети от помин...

За да препрограмират мастни или костни клетки, учените включили тяхната "памет". Известно е, че типът клетка се определя от активността на определен набор от гени в нейния геном, който на свой ред зависи от епигенетични фактори. Един от тези фактори се явява метилирането – присъединяването на метилна група към ДНК, което потиска активността на гените.

За да "забрави" клетката своята функция, е необходимо да се премахне влиянието на епигенетичните фактори върху генетичния апарат. За тази цел било използвано съединението 5-азацитидин – вещество, което е способно да потиска метилирането и да връща пластичността на клетката.

Азацитидин бил приложен заедно с тромбоцитен растежен фактор, който предизвиква делене на клетките, а това в крайна сметка позволило да се получат iPS-клетки.

Когато прогениторните клетки били поставени на увредения участък, те започнали да се размножават, допринасяйки зарастването на тъканите. Такъв метод, твърдят учените, притежава редица преимущества пред другите методи. Например използването на друг тип стволови клетки – ембрионални, е свързано с риск от развитие на тумори, което се явява клинично неприемливо.

Клонираха човешки стволови клетки

Американски учени разработиха технология за клониране на стволови клетки от човек. Откритието може да доведе до това да се създават чов...

Според изследователите новата терапия има огромен потенциал за лечение на гръбначния стълб и шията, както и на травми на гръбначен диск, ставите и мускулите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com