Ваксина срещу ебола показала 100% ефективност

6736
Ваксина срещу ебола показала 100% ефективност
Снимка: WHO/S. Hawkey

Предварителни изследвания на ваксината VSV-EBOV показали висока ефективност за борба с треската ебола. Резултатите са публикувани в британското медицинско издание The Lancet, съобщава National Geographic.

"Това е изключително перспективна разработка – казва д-р Маргарет Чан, генерален директор на Световната здравна организация. – Ваксината VSV-EBOV ще стане много важен инструмент в борбата със сегашните и бъдещите огнища на ебола."

СЗО призна: Реагирахме бавно на кризата с ебола

Световната здравна организация (СЗО) призна днес, че е реагирала бавно на епидемията от ебола и че това би трябвало да й бъде за урок в...

Досега тя е показала 100% ефективност при хора, но се изискват по-убедителни доказателства за способността на ваксината да защитава населението.

Мохамед Сумах, на 27 години, бил първият човек, получил ваксината. "Не беше леко. Хората в селото казваха, че това ще ме убие. Беше ме страх, бях първият в моето село сред тези, на които направиха инжекция. Наблюдаваха ме в продължение на 3 месеца и нямах никакви усложнения", разказва той.

Изпитанията на ваксината VSV-EBOV в Гвинея започнали на 23 март 2015 година. За оценка на нейната ефективност и безопасност се прилагала пръстеновидна ваксинация.

"Замисълът беше ваксинирането на всички хора, имащи контакти с инфектирани лица, да създаде защитен "пръстен" и да предотврати по-нататъшното разпространение на вируса", казва Джон-Арн Ротинген, директор по борбата с инфекциозни болести към Норвежкия институт за обществено здравеопазване и ръководител на групата по изпитания.

"Обнадеждаващи" първи резултати от ваксина срещу ебола върху хора

Първите изпитания върху хора на ваксината от Ебола показват, че лекарството е безопасно и може да помогне на имунната система да се бор...

Според този метод в някои "пръстени" ваксинацията се провежда веднага след установяване на случай на заболяване, а в други – след три седмици. Това е алтернативен вариант на използването на плацебо, необходимо за сравняване на резултатите.

Изпитанията по метода на пръстеновидна ваксинация били преустановени на 26 юли, за да позволят на подложените на риск хора незабавно да получат ваксина.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com