Вижте какво се случва с мъжете след раждането на първото им дете

17356
Вижте какво се случва с мъжете след раждането на първото им дете

Раждането на първото дете кара новоизпечените бащи средно да пълнеят с два килограма в първите години от неговия живот независимо живеят ли заедно с детето, или не. Това са изяснили биолози, публикували статия в American Journal of Men's Health.

"Сега разбираме, че преходът към бащинство се явява важен биологичен по същина етап в живота на мъжете. Той, изглежда, действително е някакъв магически момент, когато работата на организма забележително се променя. Сега нашите колеги медици и самите ние трябва да помислим как да помогнем на тези млади хора, които обикновено сами не търсят лекарска помощ", казва Крейг Горфийлд (Craig Garfield) от Северозападния университет на Чикаго (САЩ).

Истинско писмо от един баща към сина му

Един баща се обръща към сина си с писмо, което издава единствената причина, поради която човек трябва да се ожени. Интересно... каква л...

Гарфийлд и колегите му стигнали до извода, че раждането на дете променя метаболизма на мъжете и ги кара да трупат килограми дори ако много рядко и малко контактуват с детето, като наблюдавали живота на почти 10 000 млади мъже от тийнейджърските им години до зрелия живот.

Както показал анализът на резултатите от тези наблюдения, по-високите мъже трупали средно около два килограма в първите месеци и години от живота на детето, което съответствало на увеличение на индекса на телесната маса с 2-3% и развитието на първите признаци на затлъстяване. Аналогична картина се наблюдавала и сред младите бащи с по-нисък и среден ръст.

В противоположност на това мъжете, които оставали ергени или не се сдобивали с деца в същия период от живота, не пълнеели, а обратното – слабеели средно с около килограм.

Гарфийлд се шегува, че това частично може да се дължи на факта, че бащите често дояждат остатъците от кашата и другата храна на децата, макар че всъщност това далеч не е така – пълнеели както младите бащи, плътно занимаващи се с възпитанието на децата, така и мъжете, които прекарвали повечето от времето си далече от тях.

Какво не знаем за ролята на бащата

Традиционно на бащата се гледа като на родител № 2. Означава ли това ,че бащата е по-малко значим? В действителност ролята на бащата в ...

От друга страна, появата на нови грижи, психологическият натиск и рязкото намаляване на свободното време може да кара мъжете да минават на чипсове, пуканки и прочие готови висококалорични и като цяло вредни храни.

Тъй като мъжете се смятат за здрави на тази възраст и изключително рядко се обръщат към лекар, Гарфийлд и колегите му предлагат доста оригинален метод за борба с тази тенденция. Учените предлагат на педиатрите, които се грижат за малките, да лекуват и дават съвети не само за децата, но и да консултират бащите за товара, който бащинството поставя върху здравето им.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com